Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Πώς θα μάθει το παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του

Παρότι το παιδί πρέπει να μάθει να μοιράζεται δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό να περιμένετε να δίνει αυτόματα ένα παιχνίδι του σε ένα άλλο παιδάκι αν το θέλει.

Αυτό δε συμβαίνει επειδή το παιδί σας είναι ένας μικρός εγωιστής, ή νταής, αλλά επειδή δεν έχει εκτιμήσει ακόμα την έννοια του να μοιράζεται. Αν το παιδί σας απλώσει το χέρι να πάρει το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού, είναι ευκαιρία να το διδάξετε να μοιράζεται, λέγοντάς του ότι, αν θέλει το παιχνίδι του φίλου του, πρέπει να του δώσει και εκείνο ένα από τα δικά του παιχνίδια.

Συμπεριφορά παιδιών 

Ένα δίχρονο παιδί, συνήθως είναι σε θέση να καταλάβει το δίκαιο μιας τέτοιας ανταλλαγής. Το ζήτημα του μοιράσματος πρέπει να του εξηγήσετε στο παιδί με πολύ απλό τρόπο, γιατί δεν έχει ωριμάσει ακόμα αρκετά από διανοητική άποψη για να υιοθετήσει τη συμπεριφορά των ενηλίκων.

Από την ηλικία των 2,5 – 3 ετών περίπου θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε λογικά επιχειρήματα και να περιμένετε από το παιδί σας να φέρεται πιο αλτρουιστικά. Σύμφωνα με την Heather Shumaker, συγγραφέα του βιβλίου “It’s OK Not to Share…and other regenerate rules for raising competent and compassionate kids” το να πείσεις το παιδί σου να δώσει το παιχνίδι του σε ένα άλλο παιδί την ώρα που έπαιζε μαζί του, μπορεί να μην φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος;

Ναι, η επιθυμία να διδάξουμε κάτι τέτοιο στο παιδί μας πηγάζει από μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία μας να είμαστε αρεστοί και αγαπητοί στους άλλους, αλλά για να το διδάξουμε αυτό στο παιδί μας είναι πράγματι σωστή τακτική να του πάρουμε το παιχνίδι από τα χέρια;

Η άποψη της Shumaker είναι τα παιδιά να μοιράζονται ένα παιχνίδι με τη σειρά του το καθένα. Η στιγμή που το παιδί επεξεργάζεται ένα παιχνίδι και κάνει φανταστικό παιχνίδι δεν είναι απλά μια στιγμή παιχνιδιού αλλά σημαντικής μάθησης. Παίρνοντας του, λοιπόν, το παιχνίδι το παιδί διακόπτει μια σημαντική μαθησιακή διαδικασία.

Επομένως, είναι περισσότερο χρήσιμο για το παιδί μας να το αφήσουμε να παίξει και να επεξεργαστεί το παιχνίδι όση ώρα θέλει και να το αφήσει μόνο του, κι έπειτα να θυμίσουμε ότι ένα άλλο παιδί περιμένει να παίξει. Φυσικά, εξαιρούνται οι περιπτώσεις διακοπής για λόγους ύπνου ή φαγητού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή