Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία μας και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την παχυσαρκία να λάβει διαστάσεις «επιδημίας» σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
Πράγματι, έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας αποδεικνύουν πως η αυξημένη πρόσληψη θερμιδογόνων τροφών και η σημαντικά µειωμένη σωματική δραστηριότητα και άσκηση έχουν οδηγήσει στη γενικότερη αύξηση του σωματικού βάρους του ανθρώπινου πληθυσμού, με τα στοιχεία για την χώρα μας να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Και αυτό διότι το 67% των Ελλήνων και το 48% των Ελληνίδων έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό όριο, ενώ στα παιδιά το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος, στρέφονται σε ολιγοθερμιδικά και συχνά εξουθενωτικά διατροφικά προγράμματα.
Υπάρχει, όμως, κάποιος άλλος φυσικός τρόπος απώλειας βάρους που αξίζει να ακολουθήσουμε, πέρα από εκείνον των στερήσεων; Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις, δίχως να ανησυχούμε συνεχώς για τα περιττά κιλά; Άραγε, ποια είναι τα φυσικά συστατικά στα οποία αξίζει να στραφούμε προκειμένου να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος;
Οι απαντήσεις στα τρία παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται στη γλυκομαννάνη.
Η φυτική ίνα που μας βοηθά να χάσουμε βάρος
Τι ακριβώς είναι η γλυκομαννάνη και πού μπορούμε να τη βρούμε; Πρόκειται για µία 100% φυσική, υδατοδιαλυτή φυτική ίνα η οποία προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Konjac και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί. Πράγματι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίµων (EFSA), υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης γλυκομαννάνης και της μείωσης του σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση τροφίμων µε γλυκοµαννάνη μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό -και πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής- τα άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά ή επιθυμούν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό.
Τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι τα μοναδικά οφέλη της συγκεκριμένης φυτικής ίνας για τον άνθρωπο. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η γλυκομαννάνη συμβάλλει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης και της μεταγευματικής γλυκαιμίας και την ίδια ώρα, βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα.
Πώς λειτουργεί η γλυκομαννάνη και πόση αξίζει να καταναλώνουμε
Την ξεχωριστή αυτή φυτική ίνα μπορούμε σήμερα να την βρούμε σε ορισμένα τρόφιμα, στα οποία συστατικά που δίνουν θερμίδες -όπως τα λιπαρά- έχουν αντικατασταθεί με φυσικό τρόπο με συστατικά που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και φυσικά, με ίνες από ρίζα γλυκομαννάνης.
Με ποιον τρόπο, όμως, λειτουργεί η γλυκομαννάνη και ποια είναι η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;
Μία απλή έρευνα μας βοήθησε να μάθουμε πως η γλυκομαννάνη έχει την ικανότητα να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν 100 και 200 φορές παραπάνω από το βάρος της. Έτσι, όταν έρχεται σε επαφή με τα στομαχικά υγρά δημιουργεί μια μάζα σε ζελατινώδη μορφή. Η γέλη αυτή μας δίνει μια ευχάριστη αίσθηση πληρότητας και οδηγεί σε μείωση της επιθυμίας για φαγητό και συνεπώς, στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους.
Όσον αφορά στα τρόφιμα με γλυκομαννάνη, τα οποία μπορούμε να τρώμε σε καθημερινό επίπεδο, αρκεί να υπογραμμίσουμε πως η συνιστώμενη κατανάλωση της συγκεκριμένης φυτικής ίνας είναι τουλάχιστον τρία γραμμάρια σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει πως τρώγοντας τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον ένα γραμμάριο γλυκομαννάνης πριν από κάθε γεύμα -μαζί με δύο ποτήρια νερό- μπορούμε να αισθανθούμε αμέσως χορτάτοι και να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Με λίγα λόγια, λοιπόν, η γλυκομαννάνη αξίζει και μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Η λήψη της συγκεκριμένης φυτικής ίνας, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή μειωμένων θερμίδων, μπορεί όχι μόνο να μας κάνει να νιώσουμε γεμάτοι, αλλά να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, δίχως να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αποτελεί, δηλαδή, έναν πραγματικά φυσικό σύμμαχό μας στο αδυνάτισμα και το σίγουρο είναι πως εν έτει 2019, έχουμε ανάγκη από φυτικές, διατροφικές λύσεις.
Πηγή