Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Η γέννηση του λωτού: Φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα (pics)

Φωτογραφίες των μωρών δημοσιεύουν στα social media και δέχονται αρνητικές και θετικές κριτικές. Κάποιοι είναι υπέρμαχοι της γέννησης του λωτού ή αλλιώς όπως ονομάζεται στο εξωτερικό Lotus Birth και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Γέννηση του λωτού ή Lotus Birth τι είναι;

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog, Μενέλαο Λυγνό, ο πλακούντας παραμένει συνδεδεμένος με το νεογνό μέσω του ομφαλίου λώρου μετά τον τοκετό, έως ότου η αποσύνδεση να γίνει με «φυσικό τρόπο». Η αποσύνδεση του πλακούντα γίνεται μετά από 3 έως 10 ημέρες. Καθ’ όλη το διάστημα αυτό ο πλακούντας τυλίγεται με πετσέτες, ενώ πασπαλίζεται με ένα «ειδικό» μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών ώστε να καλυφθεί η οσμή σήψης, που αναδύεται από τον πλακούντα μετά από μία ή δύο ημέρες.

Τι υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι αυτής της μεθόδου

Υποστηρίζουν πως η μη «βίαιη» – όπως την αποκαλούν – αποκοπή του πλακούντα είναι λιγότερο τραυματική για το νεογνό. Επίσης θεωρούν, πως ο πλακούντας αφενός βοηθάει τη λειτουργία του ανώριμου ήπατος του νεογνού και αφετέρου αυξάνει την παροχή αίματος σε αυτό.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί;

Καμία επιστημονική έρευνα δεν υποστηρίζει ότι ένα μωρό πρέπει να μείνει με τον πλακούντα μετά τον τοκετό. Μάλιστα αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να κοπεί ώστε να βοηθηθεί το κυκλοφοριακό σύστημα του νεογνού να διατηρήσει μια κρίσιμη πίεση, η οποία είναι απαραίτητη. Αν μείνει συνδεδεμένος απορροφά μέσω του αίματος θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο που είναι απαραίτητα για το μωρό.

Επίσης το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας (Royal College of Obstetricians and Gynecologists) ήδη από το 2008 έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία αποθαρρύνει την εφαρμογή αυτής της μεθόδου τοκετού.

Δείτε φωτογραφίες που έχουν δημοσιεύσει γυναίκες υπέρμαχοι της γέννησης του λωτού ή αλλιώς Lotus Birth:

14 Φωτογραφίες
















Πηγή