Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Εφηβεία: Πώς να διαχειριστείτε τις αλλαγές συμπεριφοράς του παιδιού σας

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για το παιδί σας όσο και για τους άλλους. Μην ανησυχείτε όμως: διαρκούν όσο η εφηβεία και υπάρχουν τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε.

Η εφηβεία είναι η εποχή που τα παιδιά αναπτύσσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των κανόνων των γονέων και σε συμπεριφορές που διακρίνονται από πείσμα!

Προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε

Η σημαντική αναπτυξιακή αλλαγή στον εγκέφαλο κάνει τους εφήβους να έχουν κακή διάθεση, να είναι κουρασμένοι και δύσκολοι στο να τους αντιμετωπίσετε.

Η αλλαγή στις ορμόνες, ειδικά στα έφηβα αγόρια, μπορούν ακόμη και να τους ωθήσουν από το να θέλουν να ακούν πολύ δυνατά μουσική μέχρι και να εμπλακούν σε φυσικές αντιπαραθέσεις.

Ως μέρος της ανεξαρτησίας τους οι έφηβοι μπορεί επίσης να θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να πειραματιστούν με κινδύνους, με αποτέλεσμα απρόσεκτη συμπεριφορά.

Μερικές φορές η πίεση από τους συμμαθητές και η ανάγκη να «ταιριάζουν» μπορεί να κάνει τους έφηβους να συμπεριφέρονται με λάθος τρόπο ή να αναπτύξουν κάποιες συνήθειες που είναι δύσκολο να τις σταματήσουν.

Το ντύσιμο, το χτένισμα και η αίσθηση της μόδας, επίσης, αλλάζουν, και πολλές φορές οι γονείς δεν το εγκρίνουν.

Η πιο ανησυχητική συμπεριφορά είναι όταν ο έφηβος σας θελήσει να αρχίσει να βγαίνει με τους φίλους του που δεν τους εγκρίνετε και που ο τρόπος ζωής τους είναι επικίνδυνος.

Το ψέμα είναι ένα από τα κοινά ζητήματα συμπεριφοράς των εφήβων. Οι έφηβοι μπορεί να καταφεύγουν στο ψέμα για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τους γονείς ή από το φόβο.

Λύσεις

Τα προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία μπορούν να κάνουν τη ζωή δύσκολη για τους γονείς. Αλλά θυμηθείτε ότι είναι μια περαστική φάση και είναι απολύτως φυσιολογικό.

Η σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας είναι σημαντική εάν θέλετε να το βοηθήσετε με ζητήματα συμπεριφοράς. Μιλήστε μαζί του και ακούστε τι έχει να σας πει. Μην το κρίνετε ούτε το επικρίνετε, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τη συμπεριφορά τους.

Πείτε στο παιδί ότι το αγαπάτε όπως είναι. Ενθαρρύνετέ το να είναι ο πραγματικός του εαυτός και όχι κάποιος άλλος μόνο και μόνο για ευχαριστήσει τους άλλους.

Θυμηθείτε ότι το παιδί σας χρειάζεται την υποστήριξή σας για να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Βοηθήστε το, λέγοντάς του τι κάνετε όταν αισθάνεστε λυπημένη, θυμωμένη κ.λπ. Μπορεί να δοκιμάσει αυτές τις λύσεις για να βγει από τα δικά του συναισθηματικά αδιέξοδα.

Θα πρέπει να παρέμβετε αν τα βλέπετε να συναναστρέφονται «κακές παρέες» αλλά θα πρέπει να προσέξετε τον τρόπο που θα τους το επικοινωνήσετε. Θυμηθείτε ότι οι έφηβοι είναι ευαίσθητοι και μια, απλώς, κακή κριτική μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.


Πηγή