Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας: Οι ευτυχισμένες οικογένειες μεγαλώνουν ευτυχισμένους ενήλικες

Η απόφαση για τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Ευτυχίας» πάρθηκε στις 28 Ιουνίου 2012 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τα 193 κράτη μέλη της. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον Jayme Illien, τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ συμπεριέλαβε τον εορτασμό της «Διεθνούς Ημέρας της Ευτυχίας» στο ημερολόγιο των γεγονότων του κατά την 66η σύνοδο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 από τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki moon. Η πρώτη «Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας» γιορτάστηκε στις 20 Μαρτίου 2013.

Ο στόχος της Ημέρας Ευτυχίας

Ο στόχος της Ημέρας είναι να εκπαιδεύσει και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της ευτυχίας. Για όλους, η ημέρα είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι γενικά η ευτυχία δεν προέρχεται απαραίτητα από την αγορά και την κατανάλωση ή από το να είσαι διάσημη ή λαμπερή, αλλά από τους φίλους, την οικογένεια και την συναισθηματική ευεξία. Η φετινή ημέρα Ευτυχίας έχει θέμα «Ευτυχισμένοι Μαζί» – «Μοιραστείτε την ευτυχία και συμμετέχετε σε κάτι εκπληκτικό».

Μυστικά για μια ευτυχισμένη οικογένεια

Όταν ρωτηθούν τι θέλουν για τα παιδιά τους οι περισσότεροι γονείς απαντούν ότι θέλουν απλά να είναι ευτυχισμένα. Φαίνεται σαν μια αρκετά μικρή επιθυμία. Όλοι γνωρίζουμε ότι για κάποιους ανθρώπους η ευτυχία είναι δύσκολο να βρεθεί.

Ένας τρόπος να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία μας είναι να χτίσουμε μια «συνήθεια» ευτυχίας από την αρχή. Τα παιδιά, που μαθαίνουν να είναι ευτυχισμένα όταν είναι μικρά, ακολουθούν το παράδειγμα αυτό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι οικογένειες που είναι ισχυρές και ευτυχείς έχουν βρεθεί ότι μοιράζονται μερικά βασικά χαρακτηριστικά. Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ευτυχισμένα – και να γίνουν ευτυχισμένοι ενήλικες – κάνετε το καλύτερο για να ενσωματώσετε αυτές τις πέντε συνήθειες ευτυχίας στην καθημερινή σας ζωή ως οικογένεια.

Δέσμευση

Μια από τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων είναι να αισθάνονται ότι ανήκουν. Όταν ένα ζευγάρι πραγματικά δεσμεύεται να είναι μαζί, στα καλά και τα άσχημα, δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας και ειρήνης που ωφελεί τον καθένα στην οικογένεια. Όταν η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη και τα δύο μέλη του ζευγαριού μπορούν να χαλαρώσουν γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να προκύψουν θα τα λύσουν από κοινού. Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι είναι επιθυμητά αισθάνονται ασφάλεια και ευημερούν. Μια ευτυχισμένη οικογένεια είναι αυτή στην οποία όλοι γνωρίζουν ότι είναι αγαπημένοι, σημαντικοί και μοναδικοί για τα άλλα μέλη της.

Χαρά

Οι ευτυχισμένες οικογένειες χαίρονται ο ένας για τον άλλον καθημερινά. Δεν περιμένουν «ευκαιρίες». Γιορτάζουν τις μικρές «νίκες» στη ζωή και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο στις προσπάθειές τους. Ενθουσιάζονται με κάθε μικρό κατόρθωμα – το Α στην ορθογραφία, ένα καλό σκορ στον αθλητικό αγώνα, μια επιτυχία στη συναυλία. Σε όποια δραστηριότητα εμπλέκεται ένα μέλος της οικογένειας τα υπόλοιπα είναι εκεί για να το υποστηρίξουν. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας δεν υπάρχει και παίζουν για τη χαρά και τη διασκέδαση που προσφέρει το παιχνίδι και όχι για τη νίκη.

diethnis imera eftixias 2

Επικοινωνία

Οι ευτυχισμένες οικογένειες δίνουν προσοχή ο ένας στον άλλο. Κλείνουν τα κινητά τους και δίνουν την πλήρη προσοχή τους στο μέλος που θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί τους. Ρωτάνε ο ένας τον άλλον για την ημέρα τους και πραγματικά ενδιαφέρονται για την απάντηση. Μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και ανταποκρίνονται προσεκτικά και με ευαισθησία στις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Το κάθε μέλος, ακόμη και τα μικρότερα, αισθάνεται ότι το εκτιμούν και το για τις ιδέες και τις απόψεις του.

Φροντίδα

Οι άνθρωποι σε ευτυχισμένες οικογένειες ενδιαφέρονται πραγματικά για τον άλλον και το δείχνουν. Οι αλληλεπιδράσεις τους είναι πιο θετικές από αρνητικές ή επικριτικές. Μέλη ευτυχισμένων οικογενειών διαβεβαιώνουν ο ένας τον άλλον την αγάπη τους τόσο με τις λέξεις όσο και με τις πράξεις τους που είναι ένα μέρος της οικογενειακής ρουτίνας. Εξυπακούεται ότι τα λόγια ευγένειας (παρακαλώ, ευχαριστώ, συγγνώμη) είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι δείχνουν σεβασμό και φροντίδα ο ένας στον άλλο. Περνάνε χρόνο μαζί όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλουν.

Αγκαλιά

Οι μεγάλες αγκαλιές και τα μικρά χάδια είναι ένα μεγάλο μέρος της μη λεκτικής επικοινωνίας σε ευτυχισμένες οικογένειες. Ακόμη και οι έφηβοι το χρειάζονται, παρά τις διαμαρτυρίες τους. Οι ευαίσθητοι γονείς φροντίζουν να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους, αλλά και να θυμούνται να το κάνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κάνουν τους έφηβους να αισθάνονται άβολα.

 


Πηγή