Ωστόσο, σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας πως η κοινή γρίπη ή ένα συνηθισμένο κρυολόγημα, δεν είναι οι μόνες ασθένειες που απειλούν να διαταράξουν τη φυσιολογική λειτουργία του παιδικού οργανισμού. Τα σοβαρά κρούσματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας, όλο και αυξάνονται στη χώρα μας, προκαλώντας κάθε φορά επιπλέον ανησυχία και φόβο σε όλες τις μαμάδες. Είναι γνωστό πως πρόκειται για μία αρκετά σοβαρή ασθένεια, η οποία μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τη ζωή ενός παιδιού, αν δεν φροντίσουμε να το προστατεύσουμε με τους κατάλληλους τρόπους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερεις επιπλέον περιπτώσεις μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο των γιορτών, τέσσερεις οικογένειες, στην Αθήνα, τη βόρεια και τη νησιωτική Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωπες με τη θανατηφόρα νόσο. Χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι γιατροί άμεσα για να αποφύγουν τα μικρούλια τον κίνδυνο, ενώ μερικά από αυτά, νοσηλεύτηκαν για αρκετές ημέρες σε νοσοκομεία της χώρας. Μπορεί τα παραπάνω κρούσματα να προέκυψαν τους μήνες που πέρασαν, δυστυχώς όμως, ο Χειμώνας δεν είναι η μόνη εποχή που «αγαπάει» η μηνιγγίτιδα, αφού κάθε Άνοιξη, φροντίζει να κάνει την εμφάνισή της «ανεβάζοντας» στα απροστάτευτα μωρούλια, τα πρώτα «αθώα» δέκατα στο θερμόμετρο.
Ο συχνότερος και πιο «ύπουλος» τύπος της νόσου για τον οποίο γίνεται λόγος και μπορεί να προσβάλει από βρέφη μέχρι και εφήβους, είναι η μηνιγγίτιδα τύπου Β. Η νόσος αρχικά εκδηλώνεται με συμπτώματα «ρουτίνας» που συναντάμε και στην απλή γρίπη, όπως υψηλός πυρετός, ο έντονος πονοκέφαλος, ο εμετός, η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα. Δεν είναι λίγες οι μανούλες που… καθησυχάστηκαν και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν, χωρίς να επικοινωνήσουν με κάποιον γιατρό, το απλό κρυολόγημα που όπως θεωρούσαν «σύντομα θα έκανε τον κύκλο του».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη μηνιγγίτιδα τύπου B, είναι το γεγονός πως έχει πολλά κοινά με τη γρίπη, όπως τα πρώτα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης. Αυτό που δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε, είναι πως δεν οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, περνάει από οργανισμό σε οργανισμό μέσα από καθημερινές χειρονομίες όπως ένα φιλί, έναν «ακάλυπτο» βηχαλάκι ακόμη και ένα αυθόρμητο φτάρνισμα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τους χειμερινούς μήνες παρατηρείται τόσο μεγάλη έξαρση της ασθένειας. Η πολύωρη παραμονή των παιδιών μας σε κλειστούς χώρους όπως η σχολική τάξη, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση και την εξάπλωση της μηνιγγίτιδας.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, είναι λογικό κάθε μανούλα να μπαίνει σε σκέψεις, να αγχώνεται και να θέλει να προστατεύσει με κάθε τρόπο το μωρό της. Μην ξεχνάς πως ένας στους δέκα ενηλίκους, φέρει το βακτήριο της νόσου και ένα φιλί είναι αρκετό να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Όπως πάντα, όσον αφορά την υγεία μας, η πρόληψη είναι η ιδανικότερη επιλογή. Μόνο ο έγκαιρος και ολοκληρωμένος εμβολιασμός των μικρών μας, είναι η αποτελεσματικότερη λύση για μία τόσο επικίνδυνη νόσο όπως η μηνιγγίτιδα τύπου B και κάθε μανούλα, σε επικοινωνία πάντα με έναν έμπειρο παιδίατρο, πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.
Μπορεί οι «επικίνδυνοι» μήνες να είναι πλέον παρελθόν, όμως η Άνοιξη, όσο «χαρμόσυνη» κι αν είναι, εγκυμονεί εξίσου πολλούς κινδύνους για τα μωρούλια μας. O καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε έγκαιρα τα μικρά μας και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι να μην παραλείπουμε να τα εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
Πηγή