Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Πώς θα φροντίσεις τα πρώτα του δοντάκια;

Κάθε μανούλα, ειδικά οι νεότερες που ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τη μοναδική εμπειρία της μητρότητας, ανυπομονούν και αγχώνονται για τη στιγμή που το μικρό τους θα «πετάξει» τα πρώτα του δοντάκια. Είναι μία αρκετά επίπονη και δύσκολη διαδικασία τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς, που ψάχνουν τρόπο να ανακουφίσουν τα μικρά τους.

Η διαδικασία της οδοντοφυΐας μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί και αυτός είναι ένας λόγος που οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε κάποιο παιδί μπορεί η οδοντοφυΐα να ξεκινήσει νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 5 με 6 μηνών, αν και συνήθως στα περισσότερα μωρούλια προκύπτει στους 8 με 12 μήνες.

Πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά και συνηθισμένα, όπως ο αυξημένος πυρετός, η έντονη σιελόρροια, η απώλεια όρεξης για φαγητό και η διάρροια, αλλά μερικά επιφυλάσσουν ασθένειες ανησυχητικές που πρέπει να προλάβουμε ενισχύοντας το ανοσοποιητικό του. Παρακάτω ακολουθούν μερικά tips που πρέπει απαραίτητα να ενσωματώσεις στην καθημερινότητα του παιδιού κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, για να αναπτυχθούν τα πρώτα δοντάκια του, όσο το δυνατόν πιο γερά.

Χρειάζεσαι ένα «σύμμαχο»

Για να είσαι σίγουρη πως του προσφέρεις όντως το καλύτερο, φρόντισε να εμπλουτίσεις τη διατροφή του με επιπλέον βιταμίνη D3. Η πολύτιμη βιταμίνη D3 που λαμβάνουμε κυρίως από την έκθεσή μας στον ήλιο και από συγκεκριμένες τροφές, είναι ο «ρυθμιστής» του ανοσοποιητικού και του αναπνευστικού μας συστήματος, ενώ ευθύνεται για το… σωστό μεγάλωμα των οστών. Δίνοντας στην κορούλα μου δύο σταγόνες από το συμπλήρωμα διατροφή ALTION Kids D3® που εμπεριέχει 100% φυσικής προέλευσης Βιταμίνη D, είχα το κεφάλι μου ήσυχο!

Επιλέγοντας το νέο αυτό συμπλήρωμα, το μικρούλι σου θα λαμβάνει όση βιταμίνη D3 χρειάζεται για να αναπτύξει γερά οστά άρα και δοντάκια, ενώ θα ενισχύσει επιπλέον τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού του συστήματος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας. Αφού το ανακινήσεις καλά, χάρη στο πρακτικό σταγονόμετρο, μπορείς να του το δώσεις απευθείας στο στόμα μετά το φαγητό ή να το διαλύσεις σε γάλα ή γιαούρτι όπως έκανα και εγώ. Πρόσεξε μόνο μην υπερβείς την ημερήσια δόση.

Έτσι θα πλύνεις τα δοντάκια του

Η στοματική υγιεινή του μωρού είναι κάτι που θα πρέπει να σε απασχολεί από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η οδοντοφυΐα. Καλό θα ήταν να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις οδοντόβουρτσα που μπορεί να τραυματίσει τα ευαίσθητα ούλα του ή οδοντόκρεμα που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Χρησιμοποιώντας ένα πολύ μαλακό βρεγμένο πανί, θα σκουπίζεις με απαλές κινήσεις τα ούλα και τα δόντια του μωρού σου έπειτα από κάθε τάισμα και πριν το βάλεις για ύπνο. Το γάλα έχει βακτήρια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν μία επιβλαβή κολλώδη πλάκα στα δοντάκια του, ενώ η λακτόζη παράγει οξέα που μπορούν να του προκαλέσουν τερηδόνα.

Έτσι θα το ανακουφίσεις

Τα πρώτα του δοντάκια, εκτός από πολλά σάλια και ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η διάρροια και πυρετός, φέρνουν και ανυπόφορο πόνο που εκδηλώνεται με ατελείωτο… κλάμα! Για να ανακουφίσεις κάπως το μικρό σου, μπορείς να του δώσεις ένα από ειδικά μασώμενα παιχνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο για τον πόνο των νεογιλών δοντιών ή μία κρύα πετσέτα για να μασήσει. Επιπλέον, τρίβοντας ελαφρά ένα παγάκι στα ούλα του, το παγωμένο νερό θα μουδιάσει προσωρινά το συγκεκριμένο σημείο.

altion 4

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περιποιητικοί με τα πρώτα δοντάκια των παιδιών μας. Αυτά είναι που «κρατάνε» τη θέση για τα μόνιμα που θα το βοηθούν να μιλάει και να μασάει αργότερα. Μία επιπλοκή στην ανάπτυξή τους, που εμάς μπορεί να μας περάσει απαρατήρητη ή μία γενικότερη παραμέλησή, μπορεί να γίνει η αιτία να προκληθούν διαταραχές στα μετέπειτα μόνιμα δόντια. Ακριβώς για αυτό, από τη στιγμή που το πρώτο δοντάκι θα ανατείλει, πρέπει εμείς οι μανούλες να είμαστε… ετοιμοπόλεμες και με τους κατάλληλους «συμμάχους» στο πλευρό μας, να τους προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό! Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πριν κάνουμε την όποια επιλογή, θα πρέπει απαραίτητα να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο που γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται το μικρό μας.

*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
**Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 63537/12-06-2018
Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ


Πηγή