Η αγάπη του για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Επίκουρο και τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, οδήγησε έναν 40χρονο δικηγόρο, τον Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ στην Ελλάδα. Ο Χαλίλ ήρθε μόνιμα πριν ένα χρόνο από την κουρδική πόλη του Ιράκ, Σουλεϊμανίγια,για να σπουδάσει και να μελετήσει τους αρχαίους φιλοσόφους.
Όνειρό του να μεταφράσει για πρώτη φορά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην περσική και σε διαλέκτους της κουρδικής γλώσσας και αργότερα να γράψει και δικά του κείμενα φιλοσοφίας. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ο Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ εργάζονταν ως νομικός σε διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Asuda).
Όπως αναφέρει το ethnos.gr, ο Χαλίλ εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ.
Γραφειοκρατικά προβλήματα ωστόσο φρέναραν προσωρινά τα σχέδιά του καθώς δεν έγινε φέτος δεκτός στο πρόγραμμα, όμως δεν το έβαλε κάτω και περιμένει να δώσει εξετάσεις και να μπορέσει να φοιτήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η σχέση του με την ελληνική φιλοσοφία ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Στο γυμνάσιο παρακολουθούσε μαθήματα φιλοσοφίας και αργότερα διάβαζε πιο εντατικά στο πανεπιστήμιο.
«Κάθε φορά που διαβάζουμε μία πρόταση από τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη ανακαλύπτουμε και κάτι καινούργιο για τη ζωή μας και το μέλλον. Γι αυτό η ελληνική φιλοσοφία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή μας» είπε ο Χιλάλ Ιμππραήμ Καντίρ.
Αναφερόμενος στο Σωκράτη τόνισε είχε βάλει στο επίκεντρο την ηθική, κάτι το οποίο φθίνει σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς υπερτερεί το χρήμα. Καθημερινά διαβάζει από νωρίς το πρωί έξι ώρες ελληνική γλώσσα και 4 ώρες φιλοσοφία. Θυμώνει και πολλές φορές αγανακτεί με την… ελληνική γραφειοκρατία, λατρεύει την ελληνική φιλοξενία και κουζίνα και δεν αλλάζει με τίποτα τον ήλιο και τη θάλασσα. Απολαμβάνει την νυχτερινή ζωή της Θεσσαλονίκης και χαίρεται να συζητά με Έλληνες φίλους.
«Οι Έλληνες είναι πολύ δυνατοί άνθρωποι και έχουν υπομονή. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης είναι πολλά αλλά οι Έλληνες έχουν δύναμη και θα την ξεπεράσουν. Και μπορεί να είναι οικονομικά αδύναμοι είναι όμως πλούσιοι σε ιδέες. Η Ελλάδα έχει και μυαλό και μέλλον».
Πηγή