Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025
Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Κίνδυνος θρόμβωσης και εγκεφαλικού για τις γυναίκες

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Κίνδυνος θρόμβωσης και εγκεφαλικού για τις γυναίκες

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινοπραξία Cochrane δείχνει ότι οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης από το στόμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και πιθανόν εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές εξέτασαν για τις ανάγκες της μελέτης τους, τα ιατρικά αρχεία 40.000 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε από του στόματος θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Όπως προέκυψε, η αγωγή μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, αύξανε τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιπτώσεις της ΘΟΥ ποίκιλαν ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, το πότε είχε μπει στην εμμηνόπαυση και για πόσο χρόνο είχε ακολουθήσει την ορμονική αγωγή.

Αναλυτικά, ως προς τους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες που ξεκινούν ΘΟΥ και την ακολουθούν για επτά χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν πέντε επιπλέον περιπτώσεις θρόμβωσης και τέσσερα επιπλέον εγκεφαλικά επεισόδια, συγκριτικά με 1.000 γυναίκες όμοιου προφίλ που δεν υποβάλλονταν σε ορμονική θεραπεία.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναμένουν έξι λιγότερους θανάτους και οκτώ λιγότερες περιπτώσεις καρδιακής νόσου, στις γυναίκες που ακολουθούν τη ΘΟΥ.

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα υγεία, καθώς η ίδια θεραπεία έχει οφέλη αλλά και αρνητικές συνέπειες», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητή Δρ Χένρι Μπροαντμαν, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα της μελέτης χρειάζονται προσεκτική αξιολόγηση.

Βέβαια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και θρόμβωσης αναφέρεται ξεκάθαρα στο φύλλο οδηγιών χρήσης των θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης, για το λόγο αυτό και συστήνεται στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ΘΟΥ να κάνουν τακτικά τσεκ-απ.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει στο στόχαστρό της το εν λόγω θεραπευτικό σχήμα, καθώς έχει κατηγορηθεί για πρόκληση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και για θρόμβους αίματος.

 

Πηγή: onmed.gr