Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Μπορούν τα ενθέματα σιλικόνης να προκαλέσουν καρκίνο;

Μπορούν τα ενθέματα σιλικόνης να προκαλέσουν καρκίνο;

Πολλές γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν το στήθος τους ή να αποκαταστήσουν το μέγεθός του καταφεύγουν στα ενθέματα σιλικόνης.

Η σιλικόνη, η οποία αποτελεί το υλικό που γεμίζει το ένθεμα, μπορεί να είναι ρευστή ή συμπαγής. Το πολύ παχύρευστο ένθεμα πλεονεκτεί στην περίπτωση που το ένθεμα ανοίξει, καθώς η σιλικόνη δεν βγαίνει προς τα έξω. Μειονεκτεί ως προς το ότι είναι ελάχιστα πιο σκληρό στην υφή του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν κοπεί το ένθεμα, η σιλικόνη δεν διαρρέει ανάμεσα στους ιστούς, αλλά τείνει να παραμείνει μέσα στο ένθεμα, απλώς αλλάζει το σχήμα του μαστού.

Τα ενθέματα σιλικόνης, έχουν συνδεθεί ωστόσο με κρούσματα καρκίνου. Συγκεκριμένα, η εμφάνιση νέων κρουσμάτων καρκίνου, πέντε χρόνια μετά την υπόθεση με τα ενθέματα χαμηλής ποιότητας PIP (Poly Implant Prosthesis), στη Γαλλία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην κοινή γνώμη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien/Aujourd’hui en France, μετά από γνωμοδότηση ειδικών στις 4 Μαρτίου, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Γαλλίας έφερε στο φως μία νέα νόσο, έναν πολύ σπάνιο όγκο, το αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων, ο οποίος σχετίζεται με τα ενθέματα στήθους (lymphome AGC-AIM).

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις στη Γαλλία, ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση των περιπτώσεων τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Parisien. Από το 2011, έχουν αναφερθεί συνολικά 153 περιπτώσεις.

Οι ογκολόγοι είναι κατηγορηματικοί: το συγκεκριμένο είδος καρκίνου δεν υφίσταται σε άτομα που δεν έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στήθους με τέτοιου είδους ενθέματα.

Τα ενθέματα της ΡΙΡ ήταν από τα φθηνότερα στην αγορά και χρησιμοποιούνταν ευρέως σε αισθητικές, πλαστικές και επανορθωτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Στην Ελλάδα φαίνεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα έως καθόλου, σύμφωνα με έλληνες ειδικούς.

 

Πηγή: onmed.gr