Τα κλιματιστικά αποτελούν μία από τις πιο διαδομένες λύσεις για δροσιά και θέρμανση. Η χρήση τους ωστόσο, δεν είναι πάντα «αθώα», καθώς εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που εργάζονται για πολλές ώρες σε χώρους που θερμαίνονται ή ψύχονται αποκλειστικά με κλιματιστικά, διαμαρτύρονται για ζαλάδες, πονοκεφάλους, έξαρση αλλεργιών.
Οι πιο απλές συνέπειες που προκαλούν τα κλιματιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι:
–Άσθμα
–Αλλεργίες
–Αλλεργική ρινίτιδα. Τα άτομα με στραβό ρινικό διάφραγμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ενοχληθούν από τη συνεχή έκθεσή τους σε κλιματιστικά.
–Βήχας και δύσπνοια. Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της ασθένειας, όταν εκτίθενται σε μολυσμένα κλιματιστικά.
–Ψύξεις
–Νευραλγίες στον αυχένα, το θώρακα, την πλάτη, το πρόσωπο.
–Πονοκέφαλοι
–Κούραση
Ειδικά η κακή συντήρηση των κλιματιστικών εγκυμονεί ακόμη σοβαρότερους κινδύνους, καθώς τα βακτήρια και τα μικρόβια που διαχέονται στην εσωτερική ατμόσφαιρα από βρώμικους αεραγωγούς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γνωστή ασθένεια των κλιματιστικών ή νόσος των Λεγεωνάριων.
Νόσος των Λεγεωνάριων (πονοκέφαλος, μυοσκελετικοί πόνοι, αίσθηση κρυολογήματος)
H νόσος των λεγεωνάριων περιγράφηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές δεκαετίες στις HΠA με την εμφάνιση μαζικών κρουσμάτων πνευμονίας σε ένα ξενοδοχείο. Πήρε το όνομά της επειδή εκδηλώθηκε σε πρόσωπα που παρευρέθησαν σε μια αμερικανική συγκέντρωση Λεγεώνων στη Φιλαδέλφεια το 1976, στην οποία προσεβλήθησαν 221 άτομα, εκ των οποίων τα 34 απεβίωσαν. Tότε ανιχνεύθηκε το μικρόβιο λεγιονέλλα, το οποίο είχε μολύνει τα κλιματιστικά μηχανήματα.
H μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί η μετάδοσή του από τον ασθενή σε άλλα άτομα. H εμφάνιση της νόσου μπορεί να προληφθεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό, τη συντήρηση και την απολύμανση των διαφόρων υδραυλικών συστημάτων νερού όπως τα δίκτυα ύδρευσης μεγάλων κτιρίων, καθώς και κλιματιστικών που λειτουργούν με νερό.
Πηγή: onmed.gr