Ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι το παιδί θα καταλάβει από τις πράξεις του γονέα την αγάπη αυτή και θα νιώσει αγαπητό και ασφαλές.
Αυτό είναι αρκετά εσφαλμένο συμπέρασμα καθώς το παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει ότι πίσω από τα παιχνίδια, τα χατίρια και τα πλυμένα ρούχα κρύβεται η αγάπη.
Η σχέση αυτή δεν είναι και απόλυτη αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Τα παιδιά μας είναι απόλυτα συναισθηματικά όντα και αναπτύσσονται συναισθηματικά και διανοητικά σε ένα ασφαλές και αγαπο-κεντρικό περιβάλλον! Είναι σημαντικό να μιλάμε με απαλή φωνή, με γλύκα και με λόγια αγάπης.
Το βλέμμα μας είναι καλό να έχει τρυφερότητα μέσα του και η φωνή μας να μην είναι ψυχρή ως προς τον τόνο της. Μπορούμε να πούμε τα πάντα με όμορφο τρόπο και το παιδί να συνεργαστεί εφόσον καταλάβει ότι πίσω από τα λόγια μας υπάρχει αγάπη και νοιάξιμο και όχι κάποιο παιχνίδι εξουσίας..
Τι μπορούμε να κάνουμε
- Απαλή φωνή και τόνος.
- Χρησιμοποιήστε υποκοριστικά που δείχνουν τρυφερότητα, για παράδειγμα “αγάπη μου χαμήλωσέ το..” αντί να πείτε “Μαρία χαμήλωσέ το τώρα.”
- Μιλήστε όμορφα στους γύρω σας για να έχει το παιδί σας καλό πρότυπο προς μίμηση.
- Μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς και μην είστε “κακοί” με το παιδί σας. Αποφύγετε να λέτε για παράδειγμα “Τεμπέλης είσαι;” ή “Συνεχώς κάνεις ζημιές”.
- Να λέτε συχνά “σ’ αγαπώ” στο παιδί σας.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Πηγή