Γα πρώτη φορά, χθες Πέμπτη 23 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος, Nτόναλντ Τραμπ, συνέδεσε τη Huawei με τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί ότι απειλεί την ασφάλεια των ΗΠΑ, είναι για εκείνον «πολύ επικίνδυνη. Κοιτάξτε τι έχουν κάνει από την άποψη της ασφάλειας, από στρατιωτική άποψη. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όμως, είναι πιθανό η Huawei να περιληφθεί σε μια εμπορική συμφωνία. Αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία, μπορώ να φανταστώ ότι η Huawei ίσως περιληφθεί με κάποιο τρόπο ή σε κάποιο κομμάτι της».
Εν μέσω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου η κυβέρνηση Τραμπ περιέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τη Huawei στον κατάλογο με τις εταιρίες στις οποίες δεν επιτρέπεται να αγοράζουν τεχνολογικό εξοπλισμό από αμερικανικές εταιρίες χωρίς κυβερνητική έγκριση.
Αν και η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απειλεί ακόμη και την επιβίωση της εταιρείας καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για την κατασκευή των τηλεφώνων της από μικροτσίπ που αγοράζει από τις ΗΠΑ.
Όταν ρωτήθηκε με ποιο τρόπο η κινεζική εταιρεία μπορεί να ενσωματωθεί στις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ανησυχούμε πολύ (για τον κίνδυνο που αποτελεί) η Huawei από την άποψη της ασφάλειας».
Μέχρι στιγμής τα δύο θέματα, το εμπόριο και ο τεχνολογικός κολοσσός από την Κίνα, παρέμεναν χωριστά καθώς οι Αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και μήνες να πείσουν τους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ να μην συνεργάζονται με την εταιρεία.
Παράλληλα, ο υπουργός Μάικ Πομπέο εξέφρασε χθες την ελπίδα «τα δύο θέματα να παραμείνουν χωριστά», αφού η κινεζική κυβέρνηση απείλησε να παγώσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεως, εάν οι Αμερικανοί δεν επιδείξουν «ειλικρίνεια».
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Πομπέο επισήμανε ότι διατηρεί την ελπίδα οι ΗΠΑ να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η Huawei ψεύδεται για τους δεσμούς της με την κινεζική κυβέρνηση.
«Η διοίκηση της Huawei δεν λέει την αλήθεια στον αμερικανικό λαό ούτε στον κόσμο», όταν ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέσεις με την κυβέρνηση, κατέληξε ο Αμερικανός πολιτικός, αναφερόμενος στην κινεζική νομοθεσία, η οποία -σύμφωνα με τον ίδιο- αναγκάζει τις εταιρείες της χώρας να συνεργάζονται με τις Αρχές.
Πηγή