Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Το app που μπορεί να σε βοηθήσει να διαπιστώσεις αν το παιδί σου έχει λοίμωξη στο αυτί.

Κάθε φορά που βλέπεις το παιδί σου ανήσυχο, ξέρεις πολύ καλά πως κάτι δεν πάει καλά. Εμείς οι μανούλες μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως την αλλαγή στην συμπεριφορά του.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα αγγελούδια μας είναι οι λοιμώξεις των αυτιών. Με το που βλέπουμε το παιδί μας να παραπονιέται από πόνους, η πρώτη μας κίνηση είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρό μας.

Υπάρχουν όμως και κάποια false alarms που δεν χρειάζεται να μας ανησυχήσουν! Πώς όμως θα είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε; Υπάρχει λύση;

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ίσως να υπάρχει και μπορεί να είναι -κυριολεκτικά- στην παλάμη του χεριού μας.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου έχουν καταλήξει σ’ ένα  λογισμικό που μπορεί να αποκαλύψει στους γονείς εάν το αυτί ενός παιδιού παρουσιάζει ή όχι σημεία λοίμωξης. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι μέσω εφαρμογής smartphone. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αλήθεια, αλλά η επιστήμη μας λέει διαφορετικά.

Οι μολύνσεις στα αυτιά εμφανίζονται όταν το υγρό συσσωρεύεται πίσω από το τύμπανο και μολύνεται, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Το app λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε ν’ ανιχνεύει την παρουσία οποιουδήποτε υγρού (μολυσμένου ή όχι που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσκολίες ακοής).  Εάν το παιδί μας έχει υγρό στα αυτιά του, το app θα μας ενθαρρύνει να επισκεφθούμε το γιατρό μας

Πώς λειτουργεί

Οι γονείς χρησιμοποιούν ένα απλό κομμάτι χαρτιού για να δημιουργήσουν ένα είδος χωνιού, το οποίο στη συνέχεια κολλάς στο ηχείο του smartphone σου. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ένας ήχος από το κινητό.

Είναι σαν να χτυπάτε ένα ποτήρι κρασιού”, λέει ο ερευνητής Justin Chan. “Ανάλογα με το πόσο υγρό είναι, παίρνεις διαφορετικούς ήχους. Έτσι μπορούμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία υγρού.”

Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας φαίνεται αρκετά ελπιδοφόρα: Οι ερευνητές δημιούργησαν το application με βάση τη μελέτη 53 παιδιών, τα μισά από τα οποία υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση χρόνιων κρίσεων υγρού του αυτιού. Το άλλο μισό των παιδιών υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είχαν σχέση με τα αυτιά τους.

Μόλις κατέληξαν στο application, το εξέτασαν σε 15 παιδιά ηλικίας 9 έως 18 μηνών και ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά το υγρό στα αυτάκια των  περισσότερων παιδιών. Η ομάδα παρατήρησε επίσης μια ομάδα γονέων και γιατρών που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο και διαπίστωσε ότι οι μητέρες είχαν παρόμοια επιτυχία στην ανίχνευση υγρών σε σύγκριση με την ομάδα των γιατρών.

 


Πηγή