Στην παράταση της προθεσμίας για την πλήρωση τριών υψηλόβαθμων θέσεων στον βραχίονα τραπεζικής εποπτείας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς δεν κατάφερε να προσλάβει καμία γυναίκα για τις θέσεις αυτές. Αυτό δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, γεγονός που αποτυπώνει τις δυσκολίες της τράπεζας να προσελκύσει γυναίκες με προσόντα για υψηλόβαθμα πόστα.
Με μόνο μία γυναίκα στο 25μελές Διοικητικό της Συμβούλιο και μερικές μόνο γυναίκες στο Εποπτικό Συμβούλιο, η ΕΚΤ εδώ και καιρό έχει δεχθεί τις επικρίσεις των Ευρωπαίων βουλευτών ότι καλλιεργεί μια κουλτούρα που ευνοεί τους άνδρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν πάνω από τα τρία τέταρτα των υψηλόβαθμων διοικητικών θέσεων.
Οι πιέσεις στην τράπεζα αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες, όταν οι δύο υψηλόβαθμες γυναίκες αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένες με την εποπτεία των τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί και η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, αντικαταστάθηκαν από άνδρες, κάτι που φαίνεται να αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της ΕΚΤ για βελτίωση του ισοζυγίου μεταξύ των φύλων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εποπτεύει 117 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης με ενεργητικό 21 τρισ. ευρώ, θα προσπαθήσει τώρα να προσελκύσει αιτήσεις για τις τρεις κενές θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο έως τις 12 Ιουνίου αντί για την αρχική ημερομηνία της 15ης Μαΐου. Εκπρόσωπός της αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Ενώ η ΕΚΤ δεν είναι νομικά δεσμευμένη να βρει γυναίκες για τις θέσεις αυτές, η επιλογή μόνο ανδρών θα τη τοποθετήσει σε μια μη βιώσιμη πολιτικά θέση και πιθανόν θα καθυστερήσει την έγκριση του διορισμού του Ιβ Μερς ως αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Μερς επελέγη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ τον Απρίλιο για να αντικαταστήσει την Λαουτενσλέγκερ ως το Νο2 στην τραπεζική εποπτεία, αλλά ο διορισμός του απαιτεί ακόμα την έγκριση των ευρωβουλευτών πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Μια διαμάχη για το φύλο των αξιωματούχων δημιουργεί επίσης τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί η κοινοβουλευτική έγκριση των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάτι που ίσως αποτελέσει πιθανό πονοκέφαλο καθώς ο πρόεδρος της, Μάριο Ντράγκι, και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του συμβουλίου, αναμένεται να αποχωρήσουν από την τράπεζα τους επόμενους μήνες.
Ο διορισμός του Μερς στο εκτελεστικό συμβούλιο το 2012 καθυστέρησε για πολλούς μήνες λόγω των καταγγελιών από βουλευτές για ανισορροπία μεταξύ των φύλων.
Πηγή