Ειδικά από την 36η έως την 38η εβδομάδα η δραστηριότητα του αγέννητου μωρού είναι καλά συντονισμένη με συγκεκριμένες περιόδους εγρήγορσης και ξεκούρασης. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα έμβρυα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους κάνοντας το εξής:
Ήρεμος ύπνος
Το 40% του χρόνου τους τα έμβρυα δεν είναι δραστήρια και κινούνται μόνο περιστασιακά σαν να κοιμούνται.
Ενεργός ύπνος
Για το 42% του χρόνου του το έμβρυο δείχνει να κοιμάται αλλά κινείται κάνοντας κάποιες τυχαίες σαρωτικές κινήσεις των άκρων, ίσως κατά τη διάρκεια κάποιου ονείρου.
Ενεργή εγρήγορση
Το έμβρυο κινείται πιο έντονα σε αυτή την ενεργή κατάσταση , πράγμα που θα παρατηρήσετε και μόνη σας. Παρότι καταλαμβάνει μόνο το 10% του χρόνου, συνήθως συμβαίνει τη νύχτα, όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.
Ήρεμη εγρήγορση
Για το 2-3% του χρόνου του, το αγέννητο μωρό δεν κινείται παρά πολύ, αλλά θα κινεί συνεχώς τα μάτια του. Αυτή η συμπεριφορά είναι ανάλογη μ’ εκείνη των νεογέννητων όταν είναι ήσυχα αλλά παρατηρούν ό,τι συμβαίνει γύρω τους.
Τα μάτια των εμβρύων μέχρι και τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης είναι κλειστά. To τελευταίο τρίμηνο όμως που τα μάτια τους ανοίγουν, η όρασή τους αναπτύσσεται κανονικά. Για αυτό και αν βάλετε έναν φακό με έντονο φως στην προς τη μήτρα, το έμβρυο είναι πιθανό να αλλάξει στάση του σώματος ή να κλείσει τα μάτια του, καθώς το έντονο φως το ενοχλεί!
Οι κινήσεις του μωρού επέρχονται σαν ξεσπάσματα και διαρκούν για μία περίοδο 7 λεπτών, αλλά ήδη από την ηλικία των 9 εβδομάδων διαρκούν ένα με δύο λεπτά. Αποκτά και μία αγαπημένη θέση που συνήθως αυτή βρίσκεται στο χαμηλότερο μέρος του αμνιακού σάκου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Πηγή