Παρασκευή , 10 Ιανουάριος 2025

Χαλάρωση κόλπου: Τι συνιστάται να αποφεύγω, ώστε να προστατευθώ;

Ο όρος «πρόληψη» είναι εν πολλοίς αυτονόητος και δεν χρήζει πολλών επεξηγήσεων. Ως πρόληψη θα μπορούσαμε να ορίσουμε τον σύνολο των ενεργειών, στις οποίες συνιστάται να προβούμε ή αυτών, που συνιστάται να αποφύγουμε, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μίας μη επιθυμητής κατάστασης.

Επί του προκειμένου, δηλαδή όσον αφορά τη χαλάρωση του κόλπου και την απώλεια στήριξης του πυελικού εδάφους, θα πρέπει να εντοπίσουμε ποιες συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της και να τις αποφύγουμε κατά το δυνατόν και ποιες συνθήκες τρόπον τινά μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισής της και να τις «επιδιώξουμε».

Μεταξύ των «προς αποφυγήν» συνθηκών όμως περιλαμβάνονται και κάποιες, επί των οποίων έχουμε κάποιον έλεγχο και μπορούμε ενεργά να τις αποφύγουμε, αλλά και κάποιες συνθήκες, που δεν είναι δυνατόν να τις «αποφύγουμε».

Έτσι υπάρχουν κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες σχετικοί με την εμφάνιση χαλάρωσης του κόλπου, τους οποίους θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «τροποποιήσιμους», υπό την έννοια ότι μπορούμε να επέμβουμε επ’ αυτών και να μειώσουμε τη βλαπτική τους επιρροή επί του πυελικού εδάφους, αλλά και κάποιοι «μη τροποποιήσιμοι» παράγοντες, τους οποίους δεν είναι κατ’ ουσίαν εφικτό να αποφύγουμε.

Επομένως, την πρόληψη της χαλάρωσης του κόλπου, μπορούμε να τη χωρίσουμε σχηματικά στα εξής σημεία:

Ποιοι είναι οι «τροποποιήσιμοι» βλαπτικοί του πυελικού εδάφους παράγοντες και πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη δράση τους;

Ανατρέχοντας στους παράγοντες, που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης χαλάρωσης του κόλπου και απώλειας στήριξης του πυελικού εδάφους μπορούμε να ξεχωρίσουμε ως «τροποποιήσιμους» παράγοντες τους ακόλουθους:

Παχυσαρκία

Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι έως κάποιο βαθμό ξεκάθαρη: φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας κατά το δυνατόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και ενσωματώστε στο πρόγραμμά σας την άσκηση. Επιστημονικά στοιχεία έχουν καταδείξει, πως η απώλεια βάρους σχετίζεται με περιορισμό των συμπτωμάτων, που σχετίζονται με την πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Άρση βαρών

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στο γνωστό ολυμπιακό αγώνισμα, αλλά γενικότερα στο σήκωμα βάρους σε επαναλαμβανόμενη βάση. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει, πως δεν μπορείτε να σηκώσετε καθόλου βάρος. Απλά καταρχήν μάθετε να σηκώνετε τα βάρη σωστά, λυγίζοντας τα πόδια, χωρίς να σκύβετε, ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση σας και να μη «σφίγγουν» έντονα οι κοιλιακοί μύες, κάτι που θα προκαλούσε αύξηση της πίεσης εντός της κοιλιάς και επί του πυελικού εδάφους. Επίσης φροντίστε να σηκώνετε τα βάρη όσο γίνεται πιο «τμηματικά», αν επί παραδείγματι έχετε πολλές σακούλες με ψώνια και κανέναν να σας βοηθήσει, προτιμήστε να κάνετε περισσότερες διαδρομές με λιγότερες σακούλες ανά διαδρομή. Βέβαια σε καμία μα καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αρνηθείτε την αγκαλιά στα παιδιά σας, απλά προσπαθείτε – όσο αυτό είναι δυνατόν – να τους δείχνετε αυτήν την τρυφερότητα καθιστή ούσα.

xalarosi kolpou 3

Χρόνιες παθολογικές καταστάσεις (διαβήτης, άσθμα, χρόνια βρογχίτις, οστεοπόρωση)

Απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό, ώστε αυτές οι καταστάσεις να ρυθμιστούν κατά το βέλτιστο εφικτό τρόπο. Στις χρόνιες αυτές παθολογικές καταστάσεις κάποιοι συμπεριλαμβάνουν και τη χρόνια δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της οποίας εκ των πραγμάτων αυξάνεται η πίεση επί του πυελικού εδάφους. Έτσι έχει συστηθεί η αντιμετώπισή της στα πλαίσια της πρόληψης της χαλάρωσης του κόλπου. Εντούτοις, καίτοι το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής, οπότε και χρήζει αντιμετώπισης αφ’ εαυτού, δεν είναι σίγουρο, πως κατά τον τρόπον αυτό μειώνονται ουσιωδώς και οι πιθανότητες εμφάνισης χαλάρωσης του κόλπου.

Κάπνισμα

Εδώ δεν χωρά και πολλή συζήτηση. Κόψτε το! Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η βλαπτική του επίδραση επί του πυελικού εδάφους (και όχι μόνο!) είναι τεκμηριωμένη και ως εκ τούτο το κέρδος από τη διακοπή του δεδομένο και σημαντικό.

Διαβάστε ΕΔΩ για την αναγέννηση κόλπου με υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ τα άλλα άρθρα μας για τη χαλάρωση του κόλπου!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 


Πηγή