Καθημερινά ακούμε ότι ένα παιδί κάτω των 14 ετών πνίγεται σε κάποια λίμνη, πισίνα ή θάλασσα. Το πρώτο πράγμα λοιπόν πριν μάθει ένας γονιός στο παιδί του να περπατάει, είναι να κολυμπάει ή τουλάχιστον αν είναι πολύ μικρό να επιπλέει.
Όσο πιο νωρίς βάλετε ένα μωρό μέσα στο νερό τόσο πιο εύκολα θα μάθει να κολυμπάει και να επιπλέει. Και αυτό γιατί, το νερό, ειδικά όταν είναι νεογέννητο, του είναι κάτι γνώριμο και οικείο. Άλλωστε 9 μήνες στο νερό ζούσε. Αν όμως το παιδί σας δεν έχει επαφή με το νερό για 1-2 χρόνια, τότε σαφώς και θα είναι πιο δύσκολο να του διδάξετε το τι πρέπει να κάνει.
3 βήματα που θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε
- Για να μάθει πιο εύκολα το μωρό σας να κολυμπάει πρέπει να είστε πάντα εκεί μαζί του. Με αυτό τον τρόπο το μωρό θα σας νιώθει κοντά του
- Αφήστε του το χρόνο να συνηθίσει το νερό. Με τα χέρια σας, δείξτε του ότι το νερό δεν πρέπει να το φοβάται.
- Βάλτε το κεφάλι σας στο νερό και κάντε μπουρμπουλήθρες. Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που στη συνέχεια το μικρό σας, ενδεχομένως να θέλει να μιμηθεί.
Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε αναλυτικά πώς θα μάθετε στο μικρό σας να επιπλέει. Είναι ίσως το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθει, ακόμη και αν δεν ξέρει να κολυμπάει σωστά.
Τι να μην κάνετε ποτέ ως γονείς
- Μην αναγκάζετε το παιδί να κάνει μπάνιο σε βάθος που το νερό ξεπερνάει το στήθος του
- Μην το πιέζετε να μπει αν το νερό είναι κρύο
- Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του πότε θέλει να αρχίσει να έχει επαφή με το νερό.
- Μην το βουτάτε βίαια στο νερό απλά και μόνο για να του μάθετε να επιπλέει.
Το νερό πρώτα από όλα πρέπει να το αγαπήσει και να μάθει μόνο του σιγά σιγά ότι δεν πρέπει να το φοβάται.
Πνιγμός: Οδηγίες για να προστατεύσετε και να σώσετε το παιδί σας
Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε μικρά παιδιά ηλικίας έως 4 ετών είναι ο πνιγμός στο νερό. Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα και μπορεί να συμβεί όπου υπάρχει νερό: μπάνιο, κουβάδες με νερό, πλαστικές πισίνες, μεγαλύτερες πισίνες, θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, φρεάτια.
Με τη σωστή καθοδήγηση και συμβουλές, το μωρό σας μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός κολυμβητής. Όσο καλά όμως και αν μάθει να κολυμπάει, πάντα θα πρέπει να το επιβλέπετε και ποτέ να μην επαναπαύεστε.
Πηγή