Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Άτακτο παιδί: Λόγοι που συμπεριφέρεται άτακτα και πώς θα το διαχειριστείτε

Σίγουρα η υπομονή σας θα δοκιμαστεί, αν έχετε παιδί και μάλιστα άτακτο.

Αν έχετε ένα παιδί που τρέχει από δω και από εκεί συνέχεια, που τσιρίζει, που φωνάζει, που γκρινιάζει, που δεν σας ακούει, που απαιτεί και που θέλει να περνάει το δικό τους, χωρίς αμφιβολία, θα χάσετε την υπομονή σας και θα σκεφτείτε, τι κάνετε εσείς λάθος στην ανατροφή του, οδηγώντας το σε τέτοια συμπεριφορά.

Αρχικά θα πρέπει να αναγνωρίσετε από πού προέρχεται η άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας και να σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας. Μόλις το κάνετε αυτό, θα είστε και σε θέση να αντιμετωπίσετε το άτακτο παιδί σας.

Για ποιους λόγους το παιδί συμπεριφέρεται άτακτα

1. Αναπτυσσόμενος εγκέφαλος

Μέσα στα νεύρα τους οι γονείς συνήθως ξεχνούν ότι ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Έτσι αν το παιδί σας είναι περίπου 3 ή 4 ετών και δεν ακούει την προειδοποίησή σας για παράδειγμα, να μην φάει μπισκότα πριν το μεσημεριανό, οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή του εγκεφάλου του που ασχολείται με τον αυτοέλεγχο δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή.

2. Πεινάει, διψάει, αλλά δεν ξέρει τι φταίει

Η πείνα, η δίψα, η στέρηση του ύπνου ή κάποια ίωση, μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και εμάς τους ενήλικες. Θυμηθείτε μόνο, πόσες φορές νευριάσατε που σας ξύπνησε το μεσημέρι το παιδί σας, τη στιγμή που σας έπαιρνε ο ύπνος… Επομένως, αν το παιδί σας είναι κουρασμένο ή πεινασμένο ή έχει καταναλώσει υπερβολική ζάχαρη, τείνουν να είναι πιο δραστήρια.

3. Υπερδιέγερση

Το παιδί σας θα πρέπει να ξεκουράζεται αρκετές ώρες και αυτό για να εξισορροπείται το πρόγραμμά του. Μερικές φορές όταν ένα παιδί έχει ξυπνήσει για παράδειγμα αρκετά πρωί και έχει αργήσει να κοιμηθεί το βράδυ, χωρίς να έχει ξεκουραστεί καθόλου ενδιάμεσα, σίγουρα θα είναι όχι μόνο υπερκινητικό αλλά και γκρινιάρικο.

4. Ανεξαρτησία

Αν το παιδί σας είναι πεισματάρικο και θέλει να περνάει το δικό του, π.χ. να φορέσει εκείνο το ρούχο που σε εσάς δεν αρέσει για να πάει στο σχολείο, μη χάσετε την υπομονή σας. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο ανόητη ή λάθος φαίνεται η επιλογή του, μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο.

5. Φόβος, θλίψη, απογοήτευση

Ισχυρά συναισθήματα όπως ο φόβος, η θλίψη ή η απογοήτευση μπορούν να επηρεάσουν το παιδί σας καθώς δεν είναι συνηθισμένο σε αυτά και δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων συναισθημάτων σε νεαρή ηλικία. Έτσι θα προσπαθήσει να εκφράσει αυτό που νιώθει μέσα από φωνές και γκρίνια. Μιλήστε του απαλά και βοηθήστε το να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

6. «Κάψτε» την ενέργεια

Τα παιδιά συχνά έχουν πολλή ενέργεια που χρειάζονται για να κάψουν. Χρειάζονται συνεχώς σωματική δραστηριότητα όπως ποδήλατο, τρέξιμο και γενικότερα παιχνίδια. Έτσι εάν το παιδί σας είναι νευρικό τη στιγμή που πρέπει να κοιμηθεί ή να χαλαρώσει, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να κάψει την ενέργεια που έχει μέσα του.

atakto paidi antimetopisi 3

7. Οι κανόνες είναι κανόνες

Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στους κανόνες που θέτετε. Αν εσείς δεν τηρείτε τους κανόνες αυτούς, μην περιμένετε να κάνει το ίδιο και το παιδί σας.

8. Πώς είναι η δική σας διάθεση;

Οι άνθρωποι γενικά επηρεάζονται από τις διαθέσεις των άλλων ανθρώπων που έχουν γύρω τους. Έτσι, αν εμφανίσετε εσείς αρνητική ή θυμωμένη συμπεριφορά προς το παιδί σας, μπορεί να σας το ανταποδώσει. Εάν είστε ήρεμοι και υπομονετικοί εσείς, θα είναι και το παιδί σας.

Πώς θα διαχειριστείτε το άτακτο παιδί σας;

  • Βάλτε όρια
  • Να είστε συνεπείς σε ό,τι λέτε/κάνετε/υπόσχεστε
  • Μειώστε το χρόνο οθόνης
  • Βάλτε συνέπειες
  • Να μην το λυπόσαστε όταν κλαίει (πρόκειται για χειρισμό της κατάστασης)
  • Δώστε του προσοχή
  • Μην φωνάζετε
  • Μην βγάζετε τον δικό σας θυμό στο παιδί σας
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα.

Να θυμάστε: Η δική σας συμπεριφορά θα είναι ένας καθρέφτης στη συμπεριφορά του παιδιού σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι η συμπεριφορά σας είναι εκείνη που θέλετε να μιμηθεί. Μην είστε πάρα πολύ αυστηροί μαζί του καθώς αυτό θα το κάνει άτακτο και νευρικό. Να αγαπάτε και να σέβεστε τα παιδιά σας.

πηγή: parenting.firstcry.com


Πηγή