Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Εργασιακό «burn out»: Οι 4 ερωτήσεις που δείχνουν αν έχετε… καεί

Η εργασιακή εξουθένωση ή «burn out» όπως ονομάζεται παγκοσμίως θεωρείται ένα φαινόμενο που συνδέεται με την εργασία και το οποίο προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες.

Χαρακτηρίζεται από αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Στη νέα ψηφιακή εποχή των smartphones και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για κάποιον να «αποσυνδεθεί» από το χώρο εργασίας του.

Πώς θα καταλάβετε ότι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα; Αρκεί να απαντήσετε στις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το Πρόγραμμα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

-Σας έχει ζητήσει κάποιο κοντινό σας άτομο να μειώσετε τις ώρες που εργάζεστε;

-Τους τελευταίους μήνες αισθάνεστε θυμωμένος ή δυσαρεστημένος με την εργασία σας, τους συναδέλφους ή τους πελάτες σας;

-Αισθάνεστε ενοχές επειδή δεν περνάτε αρκετό χρόνο με τους φίλους, την οικογένειά σας ή ακόμα και τον εαυτό σας;

-Αισθάνεστε συναισθηματικά ευάλωτοι; Κλαίτε ή φωνάζετε, χωρίς προφανή λόγο;

Εάν απαντήσατε καταφατικά σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε μία αλλαγή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κάθε εργαζόμενος που το επάγγελμά του σχετίζεται με ανθρώπους, όπως οι δάσκαλοι και φροντιστές, μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως οι παραϊατρικοί, οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή εργάζονται συνεχώς σε συνθήκες υψηλής πίεσης.

Μία πρόσφατη έρευνα σε 15.000 Αμερικανούς γιατρούς διαπίστωσε ότι το 44% αντιμετώπιζε συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης. Επιπλέον, μία γαλλική έρευνα σε προσωπικό του τμήματος πρώτων βοηθειών νοσοκομείου διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις αντιμετώπιζε προβλήματα εξαιτίας του υπερβολικού φόρτου εργασίας και των υψηλών απαιτήσεων.

Οι δικηγόροι επίσης συχνά εμφανίζουν συμπτώματα «burn out». Σε μια έρευνα με 1.000 υπαλλήλους μιας διάσημης δικηγορικής εταιρείας του Λονδίνου, το 73% των δικηγόρων εξέφρασε αισθήματα επαγγελματικής εξουθένωσης και το 58% τόνισε την ανάγκη για καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνετε, αν αισθάνεστε ότι πιέζεστε υπερβολικά μπορεί να υποφέρετε από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης. Για αυτό και είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον υπεύθυνο στον χώρο εργασίας σας προκειμένου να σας προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Πηγή: theepochtimes.com

Διαβάστε επίσης:

Πώς να χαλαρώσετε στις διακοπές από το άγχος της δουλειάς (εικόνες)


Πηγή