Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επείγουσα αντισύλληψη

Ακόμα και σε περιπτώσεις που το ζευγάρι χρησιμοποιεί αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης, πάντα υπάρχει κίνδυνος για μία πιθανή εγκυμοσύνη.

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εξαιτίας ενός ατυχήματος ή αποτυχίας των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που τα προφυλακτικά σπάνε ή οι γυναίκες ξεχνούν να πάρουν το αντισυλληπτικό χάπι που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό οι σύντροφοι να είναι ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να μπορέσουν να δράσουν άμεσα. Ας μην ξεχνάμε ότι, η επείγουσα αντισύλληψη είναι σημαντικό να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να αποτραπεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιο σύγχρονες επιλογές επείγουσας αντισύλληψης.

Στην Ευρώπη, υπάρχουν δύο διαφορετικά μέσα επείγουσας αντισύλληψης, το ενδομήτριο σπείραμα και το χάπι της «επόμενης ημέρας». Τι προσφέρει το καθένα;

Ενδομήτριο σπείραμα (IUD)

Το ενδομήτριο σπείραμα είναι γνωστό και ως σπιράλ ή IUD. Πρόκειται για μία μικρή χάλκινη συσκευή σε σχήμα «Τ» και αποτελεί μία μακροπρόθεσμη μέθοδο αντισύλληψης η οποία προστατεύει από μία πιθανή εγκυμοσύνη για διάστημα πέντε έως δέκα χρόνων, ανάλογα με τον τύπο της.

Η τοποθέτηση του σπιράλ στη μήτρα της γυναίκας πρέπει να γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό και αυτό συνεπάγεται ότι είναι μία χρονοβόρα και επεμβατική διαδικασία. Μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι και πέντε ημέρες μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τοποθέτηση του σπιράλ μία γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί ξανά τον γιατρό της για να επιβεβαιώσει ότι δεν είναι έγκυος και να συζητήσει τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή χάπι «της επόμενης ημέρας»

Η πιο δημοφιλής μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης στη χώρα μας είναι το «χάπι της επόμενης ημέρας». Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο διαθέσιμες εκδοχές του: Μία που περιέχει λεβονοργεστρέλη και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999, καθώς και μία πιο σύγχρονη που περιέχει ουλιπριστάλη (και περιέχεται στο χάπι ellaOne®), η οποία κυκλοφόρησε το 2009.

Διατίθενται στα φαρμακεία και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Παρόλα αυτά, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια είναι καλό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας σχετικά με θέματα αντισύλληψης που αφορούν στην υγεία σας.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το χάπι;

Η επείγουσα αντισύλληψη λαμβάνεται από το στόμα και δρα εμποδίζοντας ή καθυστερώντας την ωορρηξία. Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, οπότε τα σπερματοζωάρια που περιμένουν στις σάλπιγγες δεν θα μπορούν να συναντήσουν το ωάριο και να το γονιμοποιήσουν. Έτσι, καθιστά εφικτή την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή.
Το σύγχρονο χάπι επείγουσας αντισύλληψης με ουλιπριστάλη και την εμπορική ονομασία ellaOne®, είναι και το πιο αποτελεσματικό γιατί μπορεί να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη ακόμα και λίγο πριν την ωορρηξία όταν ο κίνδυνος να μείνει μία γυναίκα έγκυος είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λαμβάνεται άμεσα και όχι αργότερα από 120 ώρες (5 ημέρες) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

elaone

Αντίθετα, πρέπει να επισημανθεί ότι το χάπι επείγουσας αντισύλληψης με λεβονοργεστρέλη δεν δρα όταν λαμβάνεται ακριβώς πριν την απελευθέρωση του ωαρίου. Επιπλέον, πρέπει να λαμβάνεται σε ένα συντομότερο χρονικό διάστημα, και πιο συγκεκριμένα εντός 72 ωρών μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού μέσου ή σε περίπτωση αποτυχίας της μεθόδου αντισύλληψης.

Τι πρέπει να προσέχετε

Παρόλα αυτά, τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Μπορείτε όμως να αυξήσετε τις πιθανότητες να καθυστερήσετε την ωορρηξία και συνεπώς να αποτρέψετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, δρώντας άμεσα και λαμβάνοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα το χάπι. Όσο περνούν οι ώρες, η αποτελεσματικότητά του μειώνεται.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να είναι ασφαλές και να χρησιμοποιείται από πολλές γυναίκες, δεν αποτελεί όμως μέσο αντισύλληψης. Το παραπάνω σημαίνει επίσης ότι δεν παρέχει προστασία από μία εγκυμοσύνη εάν έχετε εκ νέου σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

 


Πηγή