Ερευνητές από το Τμήμα Νανομηχανικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δημιούργησαν ένα μελάνι με βάση από ειδικά ένζυμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αισθητήρων που ενσωματώνονται στο δέρμα και μπορούν να αξιοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς.
Το μελάνι μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα με ένα απλό στιλό, σε ό,τι σχέδιο είναι απαραίτητο για την εκάστοτε εφαρμοφή για την οποία προορίζεται. Μέχρι σήμερα αυτού του τύπου οι αισθητήρες ήταν πιο ογκώδεις και χρειάζονταν μπαταρίες ή ήταν αυτοκόλλητα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν έναν αισθητήρα που είναι εύκολο να εφαρμοστεί και δίνει ακριβείς μετρήσεις όταν συνδέεται με κάποια ιατρική συσκευή ή εφαρμογή.
Είναι κατασκευασμένος από ένα μείγμα βιοσυμβατής γλυκόλης πολυαιθυλενίου, αγώγιμης σκόνης γραφίτη, χιτοζάνης (για την ενίσχυση της πρόσφυσης στο δέρμα) και ξυλιτόλης (ως σταθεροποιητικό παράγοντα).
Το ειδικό μελάνι έχει υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, βιοσυμβατότητα και ικανότητα προσκόλλησης στην επιδερμίδα.
Με αυτό οι γιατροί θα μπορούν να σχεδιάζουν βιοαισθητήρες απευθείας στο δέρμα του ασθενούς, ακριβώς στο σημείο που επιθυμούν και να τους χρησιμοποιούν για να παίρνουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Advanced Healthcare Materials.
Πηγή: onmed.gr