Και ενώ όταν ήταν μωρό, όλα κυλούσαν ομαλά, όταν το μικρό σας φτάσει στη νηπιακή του ηλικία, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιλεκτικό με το φαγητό του. Κλείνει τη μύτη του κάθε φορά που προσπαθείτε να του δώσετε τα λαχανικά του, φτύνει την κάθε μπουκιά ή δεν ανοίγει καν το στόμα του όταν προσπαθείτε με τις ώρες να το ταΐσετε.
Γιατί είναι τα νήπια τόσο «δύσκολα» με το φαγητό τους;
Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φροντίδας Abbott, το 80% των γονέων στην Αγγλία δήλωσαν ότι τα παιδιά τους είναι δύσκολα στο φαγητό. Η επιλεκτικότητα αυτή στο φαγητό, είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στην ηλικία 1 έως 3 ετών και σύμφωνα με τους ειδικούς οι λόγοι είναι κυρίως αναπτυξιακοί: ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους μειώνεται, ενώ παράλληλα η περιέργειά τους και η ανάγκη τους να εξερευνήσουν οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, αυξάνεται.
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να γίνει επιλεκτικό με το φαγητό του;
1.Ετοιμάστε πιο ενδιαφέροντα γεύματα
Παίξτε με τις γεύσεις, τις υφές και τα χρώματα. Ένα ενδιαφέρον πιάτο είναι πιο πιθανό να «κερδίσει» το μικρό σας και εν τέλει να φάει όλο του το φαγητό.
2. Δώστε του πρώτα τα λαχανικά
Όταν έρθει η ώρα για το φαγητό του, προτιμήστε να ξεκινήσετε πρώτα από τα λαχανικά.
3. Η ποικιλία είναι σημαντική
Για το μικρό σας, το φαγητό είναι μία νέα περιπέτεια. Νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες. Προσπαθήστε να του δώσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία νέων τροφών ήδη από τον αρχή που θα εισάγετε τις στερεές τροφές στη διατροφή του.
4. Πειραματιστείτε και με το δικό σας φαγητό
Τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές που βλέπουν γύρω τους. Εάν λοιπόν βλέπει εσάς να δοκιμάζετε νέα φαγητά και το ίδιο θα δοκιμάσει πιο εύκολα νέες τροφές.
5. Μην ξεχνάτε, «ο επομένων νικά!»
Η υιοθέτηση των σωστών διατροφικών συνηθειών απαιτεί επιμονή και υπομονή.
6. Προσοχή στο κατανάλωση υγρών
Ένας από τους λόγους που τα νήπια γίνονται τόσο δύσκολα και επιλεκτικά με το φαγητό τους, είναι γιατί καταναλώνουν περισσότερα υγρά από όσα χρειάζονται.
7. Δοκιμάστε γνωστές και άγνωστες τροφές μαζί
Ένα πιάτο με φαγητό που το μικρό σας ήδη γνωρίζει και του αρέσει και φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν, αυξάνει τις πιθανότητες να του αρέσει και να δοκιμάσει με ευκολία και το φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει.
8. Προσοχή στην ποσότητα
Δώστε προσοχή στην ποσότητα του φαγητού που δίνετε στο μωρό σας. Εάν δεν θέλει να φάει όλο το φαγητό που του έχετε βάλει στο φαγητό, σημαίνει ότι έχει ήδη χορτάσει και δεν χρειάζεται να το πιέσετε παραπάνω.
Πηγή: motherandbaby.co.uk
Πηγή