Ως τροφική αλλεργία ορίζεται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από την κατανάλωση ενός τροφίμου ή συστατικού, το οποίο δρα ως αλλεργιογόνο.
Γενικά, δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των παιδιών εμφανίζει κάποια τροφική αλλεργία, ενώ το 40% αυτών έχει παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Με ποιο τρόπο μπορεί, όμως, να εκδηλωθεί μια τροφική αλλεργία;
Η αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως, εξανθήματα, κνίδωση, πρήξιμο, φτέρνισμα, μπούκωμα μύτης, βήχα, συριγμό, δύσπνοια, δυσκολία κατάποσης, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία, έμετο, διάρροια, ωχρότητα, ζάλη ή ακόμη και απώλεια αισθήσεων. Η δε σοβαρότερη μορφή αντίδρασης, γνωστή και ως αναφυλαξία, μπορεί να περιλαμβάνει πολλαπλά συμπτώματα και αποτελεί μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.
Αν και τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου ή συστατικού, τα κυριότερα δυνητικά αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι το αγελαδινό γάλα, το αβγό, οι ξηροί καρποί, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Επομένως, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιπτώσεις εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων, ειδικότερα κατά τις πρώτες φορές που εκτίθεται το παιδί σε ένα νέο τρόφιμο, προκειμένου να διαπιστώσουν έγκαιρα μια πιθανή αντίδραση και να την αντιμετωπίσουν κατάλληλα.
Διατροφή: neadiatrofis.gr
Πηγή