Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής έως και 52%

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής έως και 52%

Οι καταστροφικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής σε εγκυμονούσες γυναίκες κατά 50%, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Sustainability», ανέλυσε δεδομένα από το ένα τέταρτο των εκατομμυρίων εγκύων γυναικών που ζούσαν στο Πεκίνο, πρωτεύουσα της Κίνας, την περίοδο 2009 έως 2017.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέγραψαν την έκθεση των γυναικών σε διοξείδιο του θείου και μονοξείδιο του αζώτου. Διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη 10 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του θείου ανά κυβικό μέτρο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής κατά 41%. Περαιτέρω αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανέβασε αυτόν τον κίνδυνο σε 52%.

Βρέθηκε, επίσης, άμεση σχέση ανάμεσα στα επίπεδα τοξικών χημικών στον αέρα που δημιουργούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων και τις αποβολές που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τις έγκυες καθώς τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται απευθείας.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου «Normal», Λίτσιανγκ Ζανγκ τονίζει τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, καθώς αυτή αποκαλύπτει ανεκμετάλλευτες πιθανές ευκαιρίες πρόληψης ή μείωσης των επιβλαβών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης με προληπτικά μέτρα πριν από αυτήν.

«Οι έγκυες ή αυτές που θέλουν να μείνουν έγκυες πρέπει να προστατευτούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για την υγεία των απογόνων τους», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Πάτρικ Ο Μπράιαν, μαιευτήρας-σύμβουλος και εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians and Gynecologists – RCOG), δήλωσε ότι η μελέτη «προσθέτει ένα συνεχώς αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη σχέση μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αρνητικής επίπτωσης στην υγεία των μωρών, ακόμη και πριν γεννηθούν».

Το 6,8% των γυναικών είχαν μια σιωπηλή αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως και η πιθανότητα αυξανόταν για εκείνες που ζούσαν σε πιο μολυσμένες περιοχές.

«Η έκθεση σε κάποιο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αναπόφευκτη στην καθημερινή ζωή και απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό για τον αντίκτυπό της στην εμβρυϊκή ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Ο Μπράιαν.

Τέλος, ο ίδιος προσθέτει ότι οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, όποτε είναι δυνατό και τις συμβουλεύει να διακόψουν βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα.

Η Ρουθ Μπέντερ Άτικ εθνική διευθύντρια της Ένωσης Αποβολών, δήλωσε ότι άλλοι παράγοντες, όπως η φτώχεια και η κακή διατροφή, πρέπει να ληφθούν υπόψη μελλοντικά κατά την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τις έγκυες γυναίκες.

Κατά την ίδια, μια συμβουλή για τις έγκυες γυναίκες που ζουν σε μολυσμένες περιοχές είναι να φορούν μάσκα αν και θα πρέπει να γίνουν έρευνες που θα διερευνούν αν αξίζει μια τέτοια διαδικασία.

Τέλος πρόσθεσε ότι οι γυνές που ζουν σε μολυσμένες περιοχές βρίσκονται συνήθως σε μειονεκτική θέση από οικονομική άποψη «δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η μετακίνηση σε λιγότερο ρυπογόνες περιοχές».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι σωματίδια άνθρακα βρέθηκαν στον πλακούντα γυναικών που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή