Μία νόστιμη και χορταστική σαλάτα που μπορεί να σταθεί το ίδιο καλά σε ένα καθημερινό τραπέζι αλλά και σε ένα κυριακάτικο κάλεσμα, αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε το αρνί που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι.
Υλικά
- 300γρ. ρόκα νεαρή
- 600γρ. αρνί ψητό
- 100γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
- ⅓ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
- 200γρ. γιαούρτι
- 400γρ. κολοκύθια, σε λεπτές φέτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα 8
- 40ml ελαιόλαδο
- 300γρ. κουσκούς ζυμαρικό
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- νερό
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη σάλτσα μπαχαράτ
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
- 60ml χυμό λεμoνιού
- 120ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Προθερμαίνετε το φούρνο στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, στο γκριλ. Βάζετε σε ένα μπολ τα λαχανικά, πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και τα απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς.
Βήμα 2
Στη συνέχεια ρίχνετε το κουσκούς σε βραστό, αλατισμένο νερό και το αφήνετε να βράσει για 8 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνετε, κρυώνετε με μπόλικο νερό και το αφήνετε να στραγγίξει. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και το κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Κόβετε το αρνί σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια και το βάζετε σε ένα τηγάνι. Ζεσταίνετε το αρνί για 5-6 λεπτά και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Βήμα 4
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι, προσθέτετε τα μπαχαρικά και τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά, σβήνετε με τον χυμό λεμόνι, ανακατεύετε ενώ συγχρόνως προσθέτετε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κρατάτε τη σάλτσα στην άκρη.
Βήμα 5
Απλώνετε τη ρόκα σε μια πιατέλα, από πάνω πασπαλίζετε με το κουσκούς, σκορπάτε ομοιόμορφα την κολοκύθα και τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με το αμύγδαλο, τον κόλιανδρο και σκορπάτε τα κομμάτια του αρνιού. Βάζετε κουταλιές γιαούρτι ανά διαστήματα, περιχύνετε με τη σάλτσα μπαχαράτ και σερβίρετε.
Tip: Αντί για κουσκούς ζυμαρικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένο πλιγούρι ή χυλοπιτάκι ψιλό.
Πηγή: olivemagazine.gr