Αποκαλείται, μάλιστα, και ως η «βιταμίνη του ήλιου», γιατί τα κύτταρα του δέρματος έχουν τη δυνατότητα να τη συνθέσουν, όταν εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία. Η διατροφή, δηλαδή, αποτελεί δευτερεύουσα πηγή της συγκεκριμένης βιταμίνης. Οι τροφές που την περιέχουν -και, μάλιστα, σε μικρές ποσότητες- είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες από αυτές να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα παιδιά. Ανάμεσά τους, ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο κρόκος του αυγού, καθώς και κάποιες τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με βιταμίνη D, όπως η μαργαρίνη.
Η αποτελεσματική λύση
Έχοντας, λοιπόν, ακούσει και διαβάσει πολλά για την έλλειψη Βιταμίνης D, αποτάθηκα στην παιδίατρο για να μάθω περισσότερα και να δω αν υπάρχει λόγος να ανησυχώ. Αφού με καθησύχασε, μου εξήγησε ότι η σοβαρή υποβιταμίνωση D, γνωστή με τον επιστημονικό όρο «ραχίτιδα», έχει πολύ συγκεκριμένες επιπτώσεις. Στα παιδιά, παραδείγματος χάρη, μπορεί να παρατηρηθεί στασιμότητα στην ανάπτυξη, οστικές παραμορφώσεις, κακή πρόσληψη βάρους και μειωμένη όρεξη, ευαισθησία σε λοιμώξεις και νευρομυϊκά συμπτώματα ποικίλης έντασης από ακαθόριστους μυοσκελετικούς πόνους, ως και σοβαρή μυοπάθεια. Αντίστοιχα στους ενήλικες, όπου η αύξηση του σκελετού έχει πλέον ολοκληρωθεί, η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα και το άτομο να υποφέρει από πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες.
Πέρα, όμως, από τις επιπτώσεις στον οστικό μεταβολισμό, η γιατρός μου εξήγησε ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και στη διαμόρφωση της εγγενούς και της επίκτητης άμυνας του οργανισμού. Συνεπώς, η ανεπάρκειά της σχετίζεται και με αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων, καθώς και με την εμφάνιση διάφορων αυτοανόσων νοσημάτων. Ποιος είναι, όμως, ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της έλλειψης Βιταμίνης D; Σύμφωνα με την ειδικό, λοιπόν, υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των νεογνών και των παιδιών σε Βιταμίνη D, χωρίς γλυκαντικά και Ε συντηρητικά. Μου πρότεινε, μάλιστα, το νέο ALTION Kids D3®, το οποίο είναι ειδικό σχεδιασμένο για παιδιά και διαθέτει ένα πρακτικό dropper που διευκολύνει τη χρήση του για την ταχεία ενίσχυση του ανοσοποιητικού των λιλιπούτειων. Αρκούν, μάλιστα, δύο σταγόνες ημερησίως για να καλυφθεί το διατροφικό «κενό» της βιταμίνης, είτε απευθείας στο στόμα μετά το φαγητό, είτε αναμειγμένο σε κρύα τροφή – κατά προτίμηση γάλα ή γιαούρτι. Πρόκειται για ένα συμπλήρωμα διατροφής με Βιταμίνη D φυσικής προέλευσης, απαλλαγμένο από αλκοόλη, τεχνητά συντηρητικά, γλουτένη, και λακτόζη.
ALTION Kids D3® vs «Μεσογειακό Παράδοξο»
Τα οφέλη της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, βέβαια, δεν περιορίζονται αποκλειστικά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών των παιδιών και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά σχετίζεται και με την πολύ σημαντική διαδικασία της απορρόφησης των μετάλλων, όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος. Έχοντας, λοιπόν, κατά νου την αποτελεσματικότερη λύση κατά της έλλειψης της βιταμίνης D, είμαι πλέον προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσω -σε περίπτωση που χρειαστεί- και το λεγόμενο «Μεσογειακό Παράδοξο»: Το γεγονός δηλαδή, ότι παρόλο που στη χώρα μας υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες παρουσιάζουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δεδομένα των επιστημονικών μελετών, η έλλειψη βιταμίνης D κυμαίνεται σε ποσοστά 16% ως και 27%, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Ποιες είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες; Τα νεογνά και τα νέα παιδιά, όπου παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο 20% και στο 27% των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Το πρόβλημα, δηλαδή, εμφανίζεται τις δύο σημαντικότερες περιόδους για την ανάπτυξη και την υγεία του σκελετού. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, είναι καλό κάθε «πανικόβλητη» μαμά να γνωρίζει ότι υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης D, όπως είναι το αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής ALTION Kids D3®.
*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
**Αρ. Γνωστ. : 63537/12-06-2018
Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ
*** VI-90414-ALTION-10/2019
Πηγή