Η «λάμψη» των μελλουσών μαμάδων δεν είναι μύθος
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη έρευνα μια εγκυμοσύνη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να τις κάνει να νιώσουν και πάλι «νέες», σχεδόν κυριολεκτικά, καθώς η εγκυμοσύνη βοηθά στην αναγέννηση των ιστών και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Η λεγόμενη «λάμψη» που έχουν οι έγκυες «δεν είναι μόνο ένα αισθητικό αποτέλεσμα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility, «αλλά μια πραγματική φυσική διαδικασία».
Μια ομάδα επιστημόνων από την ιατρική σχολή Hadassah στην Ιερουσαλήμ μελέτησαν τις επιδράσεις της μεταμόσχευσης ήπατος σε εγκυμονούντα και μη ποντίκια, χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή μαγνητικών τομογραφιών υψηλής τεχνολογίας (high-tech MRI scanner).
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι ερευνητές βρήκαν ότι το συκώτι στα νεαρής ηλικίας, μη εγκυμονούντα ποντίκια είχε αναγεννηθεί κατά 82% μετά από δύο ημέρες, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας, μη εγκυμονούντα ποντίκια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 46%.
Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως στα μεγαλύτερης ηλικίας, εγκυμονούντα ποντίκια το ποσοστό ανέβαινε στο 96%. Ακόμη, βρήκαν ότι η εγκυμοσύνη προστάτευε τα τρωκτικά από τη βλάβη στον ιστό γύρω από την καρδιά, κάτι που αποτελεί μη αναστρέψιμο τμήμα της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης.
Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική κατάσταση για το ανθρώπινο σώμα και ως αποτέλεσμα ο οργανισμός της γυναίκας έχει να αντιμετωπίσει δύο συστήματα ταυτόχρονα.
Για το γηραιότερο από τα δύο είναι σαν να του κάνουν μια ένεση με «σέρουμ νεότητας» από το έμβρυο που κυοφορείται. Κάπως έτσι προκύπτει η αναζωογονητική διαδικασία που επηρεάζει τη μητέρα.