Επί σειρά ετών η σαλπιγγογραφία αποτελούσε μια σημαντική εξέταση για τη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ακτινών Χ, δηλαδή χρησιμοποιείται μια δόση ακτινοβολίας. Για τις περισσότερες γυναίκες όμως η εξέταση αυτή τις έκανε να νιώθουν άβολα κατά τη διάρκειά της, ενώ για πολλές ήταν ιδιαίτερα επώδυνη.
Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα της εφαρμογής μια νέας σύγχρονης μεθόδου για τον έλεγχο των σαλπίγγων. Πρόκειται για την υπέρηχο-σαλπιγγογραφία (HyFoSy) με αφρό, η οποία αντικαθιστά την κλασσική σαλπιγγογραφία και δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα και τις παρενέργειες της κλασσικής σαλπιγγογραφίας.
Πώς πραγματοποιείται η HyFoSy
Χρησιμοποιείται ένα ειδικό υποαλλεργικό σκιαγραφικό υλικό, που εγχέεται μέσα στη μήτρα και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες, ενώ η όλη πορεία του υλικού παρακολουθείται ταυτόχρονα με υπερηχογράφημα. Το υλικό που χρησιμοποιείται απεικονίζεται ως έντονα λευκό στο υπερηχογράφημα και παρακολουθείται η διαδρομή του μέσα στη μήτρα και στις σάλπιγγες. Η μέθοδος είναι απόλυτα ακριβής και τα πλεονεκτήματά της είναι τα παρακάτω:
1. Αποτελεί απλή μέθοδο για τον έλεγχο των σαλπίγγων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, δηλαδή αν οι σάλπιγγες είναι διαπερατές ή όχι, αλλά και σε περιπτώσεις που απλά μια γυναίκα θέλει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να συλλάβει.
2. Δεν επιβαρύνει τη γυναίκα με ακτινοβολία όπως η κλασσική σαλπιγγογραφία.
3. Είναι ανώδυνη εξέταση σε σχέση με την κλασσική σαλπιγγογραφία.
4. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, εξαιτίας της φύσης του σκιαγραφικού υλικού.
5. Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης.
6. Ανωμαλίες της μήτρας μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα, αφού η μήτρα φαίνεται καλύτερα στο υπερηχογράφημα.
7. Μικρές βλάβες στο ενδομήτριο όπως πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα μπορούν να εκτιμηθούν.
8. Αν γίνει πριν από σπερματέγχυση, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Κλείστε ραντεβού με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη
Αξίζει να σημειωθεί πως η μέση διάρκεια της υπερηχογραφικής υστεροσαλπιγγογραφίας είναι μόλις 10 λεπτά.
Μελέτες που συγκρίνουν τις τεχνικές και τα υλικά σκιαγράφησης
Η υστερο-υπερηχογραφία με έγχυση αφρού (Hysterosalpingo-Foam Sonography – HyFoSy), χρησιμοποιώντας τη γέλη ExEm® Gel, ώστε να σχηματιστεί ένας αρκετά συμπαγής αφρός, αναπτύχθηκε ως μια διαδικασία εξωνοσοκομειακών ιατρείων, για τη διάγνωση της σαλπιγγικής διαπερατότητας.
Η τεχνική δοκιμάστηκε σε προοπτική, ελεγχόμενη με λαπαροσκόπηση μελέτη. Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία (Hysterosalpingo Contrast Sonography – HyCoSy) αποτελεί, σε σύγκριση με την υστεροσαλπιγγογραφία (Hysterosalpingografy – HSG), μια εξέταση πρώτης γραμμής για τη διάγνωση της γυναικείας υπογονιμότητας των σαλπίγγων.
Η υστερο-υπερηχογραφία HyFoSy με έγχυση αφρού ExEm® Foam έχει καλύτερη απόδοση από την υπερηχο-σαλπιγγογραφία HyCoSy με έγχυση αποστειρωμένου φυσιολογικού ορού, στη διάγνωση της σαλπιγγικής διαπερατότητας, όσον αφορά την ακρίβεια. Η γέλη ExEm® Gel θεωρείται πολύ ασφαλής στη χρήση, καθώς τα συστατικά της είναι ευρέως γνωστά και έχουν χορηγηθεί είτε ενδοφλεβίως είτε στην κοιλιακή κοιλότητα, για μία πληθώρα διαφορετικών ιατρικών σκοπών. Δεν υπάρχουν γνωστές καταγεγραμμένες, σοβαρές παρενέργειες.
Σε μία τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, η υστερο-υπερηχογραφία με έγχυση αφρού (HyFoSy) αποδείχτηκε λιγότερο επώδυνη σε σχέση με την κλασική υστεροσαλπιγγογραφία (HSG). Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υστερο-υπερηχογραφία με έγχυση αφρού μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες των γυναικών να επιτύχουν αυτόματη σύλληψη. Παρόλα ταύτα, οι ενδείξεις αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν σε περαιτέρω, μελλοντικές μελέτες προτού να καταλήξουμε σε σαφή και ασφαλή συμπεράσματα.
Δείτε εδώ όλες τις βιβλιογραφικές αναφορές.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γυναικολόγο Ανδρέα Κόμη στο 210 7251112 & 6945 58717 ή μπείτε στην ιστοσελίδα στο andreaskomis.gr.
Το ιατρείο του Ανδρέα Κόμη είναι εφοδιασμένο με έγχρωμο τρισδιάστατο υπερηχογράφο, καρδιοτοκογράφο καθώς και με φορητό έγχρωμο τρισδιάστατο υπερηχογράφο τελευταίας τεχνολογίας. Εκτός από τον συνηθισμένο μαιευτικό, εμβρυϊκό και γυναικολογικό έλεγχο παρέχονται επιπλέον και άλλες υπηρεσίες που τις βλέπετε εδώ
Ακολουθήστε τον Ανδρέα Κόμη στο Facebook και στο YouTube
Πηγή