Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024
Γιατί δεν πρέπει να είστε «βραδινός τύπος»

Γιατί δεν πρέπει να είστε «βραδινός τύπος»

Το να μένετε ξύπνιοι ως αργά κάνει κακό στην υγεία

Το να μένετε ξύπνιοι ως αργά κάνει κακό στην υγεία, δείχνει μία νέα έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι το θέμα με τον ύπνο δεν είναι μόνο το πόσες ώρες κοιμόμαστε, αλλά και το ποιες είναι αυτές οι ώρες.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα πρόγραμμα που ξεκινά πιο αργά και τελειώνει πιο αργά είναι λιγότερο υγιεινό από ένα πρωινό πρόγραμμα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους «βραδινούς τύπους» είναι πιο πιθανό να έχουν ζάχαρο από τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται ως πρωινοί τύποι.

Βέβαια, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι παρότι από τη μελέτη προκύπτει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ύπνου αργά και κάποια προβλήματα υγείας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι το να κοιμάται κανείς αργά προκαλεί αυτά τα προβλήματα υγείας.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι άντρες που κοιμούνται αργά είναι πιθανότερο να έχουν διαβήτη, ενώ οι γυναίκες που κοιμούνται αργά είναι πιο πιθανό να έχουν διαβήτη, αυξημένο λίπος, συσσωρευμένο στην περιοχή της μέσης και περίεργα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων.

Και παρότι στη μελέτη υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί, καθώς το δείγμα των 1.620 ανθρώπων αποτελούνταν από άντρες και γυναίκες από 47 έως 59 ετών, γεγονός είναι ότι οι πρωινές, αλλά και οι βραδινές μας συνήθειες επηρεάζουν την υγεία μας.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όταν οι επιστήμονες άλλαξαν τις συνήθειες τους από πρωινές σε βραδινές και έμπλεξαν το βιολογικό τους ρολόι, τότε τα ποντίκια ήταν πιο επιρρεπή σε κάποιες ασθένειες, γεγονός που δείχνει ότι το τεχνητό φως επηρεάζει την υγεία.

Πάντως, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν θέλει κάποιος μπορεί να γίνει πρωινός τύπος.

Πηγή: newsbeast.gr