Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Μικροβίωμα του δέρματος: Ενήλικες και παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα… Παρά το γεγονός ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε πολλά αναφορικά με την κοινή αυτή πάθηση της επιδερμίδας, η οποία εμφανίζεται σε σημαντικό βαθμό στα παιδιά και παρουσιάζει στις μέρες μας σημαντική αύξηση, με τους ειδικούς να συνδέουν τα ενισχυμένα ποσοστά της με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση.

Επειδή, λοιπόν, η σωστή πληροφόρηση αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο προκειμένου να ενημερωθούμε καταλλήλως για το δερματικό αυτό πρόβλημα, ξεκινώντας από την έννοια του μικροβιώματος.

Τι είναι το μικροβίωμα και ποια η σχέση του με την ατοπική δερματίτιδα

Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα. Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος -σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων- και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας, καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις.

Το μικροβίωμα του δέρματος, λοιπόν, αλληλοεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για τη διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του. Κατά τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας, ωστόσο, ανακαλύφθηκε πως στις περιοχές όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος.

Η χαρτογράφηση του μικροβιώματος του ατοπικού δέρματος

Προκειμένου, λοιπόν, να βελτιώσει τις ζωές των ατόμων που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και μεγάλη ξηρότητα και με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από ατοπία να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, η La Roche-Posay επιχείρηση τη χαρτογράφηση του μικροβιώματος του ατοπικού δέρματος. Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, μελέτησε για πρώτη φορά στα εργαστήριά της εάν το μικροβίωμα ενός ασθενή που πάσχει από ατοπικό έκζεμα διαφέρει από εκείνο ενός υγιούς ασθενή και εάν το μικροβίωμα στις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος από ατοπική δερματίτιδα, διαφέρει από το μικροβίωμα μιας μη προσβεβλημένης στον ίδιο ασθενή.

Τα συμπεράσματα των ερευνών της αποδείχθηκαν πολύτιμα και χάρη σε αυτά, κατάφερε να δημιουργήσει το Lipikar Baume AP+. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο περιέχει έναν συνδυασμό δραστικών συστατικών και μπορεί να δράσει στην επιφάνεια του δέρματος επαναφέροντας την ισορροπία του μικροβιώματος, αλλά και στο βάθος του ενισχύοντας το προστατευτικό φραγμό και καταπραΰνοντας το δέρμα.

 

Η παιδική ατοπική δερματίτιδα και η αντιμετώπισή της

Δεδομένου ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι μια συνήθης πάθηση του δέρματος που εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των τριών μηνών, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και νωρίτερα, κάθε έρευνα που αφορά σε αυτή έχει μεγάλη σημασία.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, αξίζει σίγουρα να σημειώσουμε πως η παιδική ατοπική δερματίτιδα απαντάται συνήθως στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα και το σαγόνι, ενώ καθώς μεγαλώνει το παιδί, οι βλάβες εστιάζονται περισσότερο στον λαιμό, τις πτυχές του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τον καρπό και πίσω από τα γόνατα. Οι εξάρσεις αυτές αρχίζουν συνήθως με μια απλή κόκκινη πλάκα στην επιδερμίδα που δημιουργεί φαγούρα. Το δέρμα γίνεται ξηρό και άγριο σε ορισμένα σημεία, στη συνέχεια αρχίζει να βγάζει υγρό και στο τέλος, σχηματίζονται φυσαλίδες.

mikro3

Η σημασία των δερμοκορτικοειδών και των μαλακτικών κρεμών

Τι μπορεί να κάνει κάποιος, λοιπόν, για να αντιμετωπίσει τις εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας; Οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση κρεμών ή αλοιφών με κορτικοειδή, που ονομάζονται δερμοκορτικοειδή και βοηθούν στην αντιμετώπιση των βλαβών αμέσως μόλις εμφανιστούν. Όταν εξαφανιστούν οι βλάβες, μια μαλακτική κρέμα για ατοπικό δέρμα μπορεί να αποκαταστήσει την υγρασία στην εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα, ακόμη και να συμβάλλει στην πρόληψη των εξάρσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι κρέμες για την ατοπική επιδερμίδα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το σώμα μία ή δύο φορές την ημέρα, ενώ για τη μείωση του αριθμού των εξάρσεων, οι ειδικοί συστήνουν τα εξής: Ντους και όχι μπάνιο, χρήση απαλών gel καθαρισμού χωρίς σαπούνι και άρωμα, ρούχα βαμβακερά και όχι μάλλινα ή συνθετικά και διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Η σωστή ενημέρωση, λοιπόν, μπορεί πράγματι να αποδειχθεί πολύτιμη όσον αφορά στην ατοπική δερματίτιδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν τα κόκκινα σημάδια δεν υποχωρούν και η επιδερμίδα συνεχίζει να παραμένει ξηρή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

 


Πηγή