Η μουστάρδα είναι καρύκευμα που χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά τόσο για τη γεύση, όσο και για τη διατροφική αξία της.
Οι πιο γνωστές χρήσεις της είναι σε σάντουιτς, σάλτσες, σούπες και κρέατα.
Παράγεται από τους σπόρους συγκεκριμένων φυτών της οικογένειας των σταυρανθών ή των βρασσικιδών με κυριότερο είδος το σινάπι.
Η κατανάλωση των σπόρων και των φύλλων των φυτών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μουστάρδας, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης, ενώ σύμφωνα με μελέτες έχουν και προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.
Ο αριθμός των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα φυτά από τα οποία παράγεται η μουστάρδα, είναι μεγάλος.
Τα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα σε σούπες και σαλάτες, και είναι πλούσια σε ασβέστιο, χαλκό, βιταμίνες C, A και K. Οι σπόροι μουστάρδας περιέχουν φυτικές ίνες, σελήνιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Η πάστα μουστάρδας, δηλαδή η πιο δημοφιλής εκδοχή, είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο.
Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τι άλλο πρέπει να ξέρετε για τη μουστάρδα:
Πηγή: Medical Daily
Πηγή