Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της απώλειας μνήμης
Τώρα, ερευνητές από τον Καναδά βρήκαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατέψει και έναντι της απώλειας μνήμης.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η έρευνα βρήκε ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν απώλεια της μνήμης και των γνωστικών δεξιοτήτων τους.
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, καθώς επίσης και στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα ψάρια και τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Περιλαμβάνει ακόμη, χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, υδατανθράκων, κόκκινου κρέατος και γλυκών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 27.860 ανθρώπους από 40 χώρες για περίπου πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν 55 ετών και άνω και είχαν διαβήτη ή ιστορικό καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικού ή περιφερικής αρτηριακής νόσου.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις ικανότητες σκέψης και μνήμης των εθελοντών στις αρχές της έρευνας, μετά από δύο και μετά από πέντε χρόνια, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ακόμη, ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, δηλαδή το πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένα είδη τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης, τηγανητά, αλκοόλ) καθώς και την αναλογία ψαριών, κόκκινου κρέατος και αυγών στη διατροφή τους.
Συνολικά, 4.699 άτομα παρουσίασαν μια μείωση στις ικανότητες σκέψης και μνήμης. Όσοι ακολουθούσαν τον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, εμφάνισαν 24% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής εξασθένισης, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις λιγότερο υγιεινές τροφές.
Από τους 5.678 με την πιο υγιεινή διατροφή, περίπου το 14% εμφάνισε γνωστική εξασθένιση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους 5.459 με τη λιγότερο υγιεινή διατροφή ήταν στο 18%.
Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα αυτά ήταν ίδια όταν έλαβαν υπόψη τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως η σωματική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το ιστορικό καρκίνου.
«Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου και μπορεί να συνδυαστεί με την υιοθέτηση κι άλλων υγιεινών συμπεριφορών» σχολίασε ο καθηγητής Andrew Smyth από το πανεπιστήμιο McMaster τους Καναδά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.
Πηγή: newsbeast.gr