Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι σκέψεις για γρήγορη απώλεια βάρους όλο και πληθαίνουν. Η λέξη που επικρατεί σε κάθε γυναικεία συζήτηση αυτή την εποχή, δεν είναι άλλη παρά η δίαιτα, και η απόφαση πάντα περιλαμβάνει την αποχή από τα γλυκά και την αυστηρή μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Στ’ αλήθεια όμως πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο για τους λάτρεις των γλυκών;
Αποδεδειγμένα, η αυστηρή απαγόρευση της κατανάλωσης αγαπημένων τροφίμων οδηγεί σε φαινόμενα στέρησης, μη συμμόρφωση με τη δίαιτα, και τελικά οδηγεί το άτομο σε παραίτηση της προσπάθειάς του, μιας και του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στο νέο, πρωτόγνωρο, διατροφικό πρόγραμμα. Άλλωστε, στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του!
Η βιομηχανία τροφίμων θέλοντας να ακολουθήσει τις νέες διατροφικές τάσεις δημιούργησε επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ιδανικά για άτομα που κάνουν δίαιτα αλλά και για εκείνους που προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους για λόγους υγείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι τα συγκεκριμένα επιδόρπια δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά γλυκαντικά (π.χ. στέβια), που είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες.Παράλληλα, έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε σχέση με τα κοινά γλυκά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός των γλυκαντικών (στέβια) με τις φυτικές ίνες στα επιδόρπια με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ικανοποιούν την επιθυμία για γλυκό σε μικρή ποσότητα, ενώ παράλληλα δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Έτσι αποφεύγουμε τις περιττές θερμίδες, τα λιπαρά και τη ζάχαρη, καθώς επίσης νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, άρα δεν είμαστε επιρρεπείς σε περιστατικά υπερφαγίας, τα οποία συνήθως ευθύνονται για την αύξηση του βάρους μας.
Βάζουμε λοιπόν στη ζωή μας, άρα και στο.. ψυγείο μας, τις σωστές επιλογές ώστε να αποφεύγουμε τους «κακούς» πειρασμούς που δεν μας δίνουν τίποτα περισσότερο από λιπαρά και θερμίδες. Καλύπτουμε με το παραπάνω την ανάγκη μας για γλυκό, αφού με τα επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως έχουν δείξει και έρευνες, μπορούμε να τρώμε μέχρι 4 φορές την εβδομάδα το «γλυκάκι» μας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Έτσι δεν απομακρυνόμαστε από το πολυπόθητο στόχο της απώλειας βάρους, καθώς παραμένουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας έχοντας ικανοποιήσει τη γεύση μας χωρίς τύψεις!
Πηγή: onmed.gr