Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Κορονοϊός: Ο σχεδιασμός του «Αττικόν» για τις γέννες

Κορονοϊός: Ο σχεδιασμός του «Αττικόν» για τις γέννες

Δύο παιδιά γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν» από μητέρες θετικές στον Covid- 19. Τα δύο αγοράκια είναι καλά στην υγεία τους και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι είναι αρνητικά στον ιό.

«Τα μέχρι σήμερα ευρήματα που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν κυρίως την Κίνα, δείχνουν ότι η μετάδοση του ιού Covid-19 δεν γίνεται διαπλακουντιακά στη διάρκεια της κύησης. Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάθετη μετάδοση του Covid-19, τουλάχιστον στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδραση του ιού στο πρώτο τρίμηνο της κύησης», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Καλανταρίδου, η οποία μαζί με ομάδα γιατρών συμμετείχε και στις δύο καισαρικές τομές γυναικών με λοίμωξη Covid-19 που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Υπήρχε πλάνο και όλοι μαζί «μια γροθιά», ήμασταν έτοιμοι

Η κ. Καλανταρίδου περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σχέδιο δράσης του νοσοκομείου.

«Όταν ενημερώθηκα ξαφνικά στις 18 Μαρτίου, ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο παραπέμπει στην κλινική μας μία επίτοκο με Covid-19, μέσω του ΕΟΔΥ, αισθάνθηκα αρχικά μια ανακούφιση γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχα διαβάσει τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, όπου θα πρέπει να σας αναφέρω ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, και σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναισθησιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Αναισθησιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Π. Ματσώτα, την καθηγήτρια-Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Β. Παπαευαγγέλου, τη διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Α. Δασκαλάκη, την προϊσταμένη του Μαιευτηρίου Ε. Αλεξίου και την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου καταστρώσαμε το δικό μας σχέδιο δράσης και πρωτόκολλο διαχείρισης επιτόκου με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και του νεογνού.

Κάναμε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες μετατροπές στο χώρο του σηπτικού χειρουργείου και προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έτσι, όλοι μαζί, μια γροθιά, ετοιμαστήκαμε όπως υπήρχε το πλάνο. Θα πρέπει να τονίσω ότι, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς της λοίμωξης. Με απόλυτη ηρεμία ακολουθήσαμε όλα τα βήματα και όλα πήγαν πολύ καλά».

Μόνο με καισαρική τομή γεννάνε οι μητέρες με Covid-19 ή μπορεί να γίνει και φυσιολογικός τοκετός;

«Επειδή, όπως έχει γίνει γνωστό, η λοίμωξη από τον Covid-19 μπορεί να κάνει και γαστρεντερικά συμπτώματα, περιγεννητική έκθεση του νεογνού κατά το φυσιολογικό τοκετό δεν μπορεί να αποκλειστεί και εξαρτάται από την ανίχνευση του ιού στα ούρα και τα κόπρανα.

Οι περισσότερες γεννήσεις στην Κίνα έγιναν με καισαρική τομή. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τον φυσιολογικό τοκετό, όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα».

Η μητέρα μπορεί να θηλάσει;

«Το νοσοκομείο μας, και ιδιαίτερα το Νεογνολογικό Τμήμα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής και η Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική γενικά ενθαρρύνουν και βοηθούν τις μητέρες να θηλάσουν. Στη διεθνή βιβλιογραφία, σε ύπαρξη λοίμωξης της μητέρας με Covid-19 υπάρχει διχογνωμία, αν και ο ιός δεν υπάρχει στο μητρικό γάλα.

Το πρόβλημα είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της λοίμωξης και ο κίνδυνος της μετάδοσης από τις αναπνευστικές εκκρίσεις της συμπτωματικής μητέρας. Στο νοσοκομείο μας η μητέρα νοσηλεύεται σε ειδική πτέρυγα με COVID-19(+) ασθενείς και ακόμη και η πιθανότητα αποστείρωσης του μπιμπερό ή της σύριγγας που θα περιέχει το μητρικό γάλα για να δοθεί στο νεογνό από άλλο φροντιστή εγείρει κινδύνους μετάδοσης. Ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για την μεγάλη παραμονή του κορονοϊού σε επιφάνειες. Στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν προτείνουμε να βγάζουν το γάλα με θήλαστρο τις πρώτες μέρες και όταν οι εξετάσεις τους αρνητικοποιηθούν να θηλάσουν κανονικά το μωράκι τους».

Το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και οι σοβαρές ελλείψεις

«Η αλήθεια είναι ότι το Θριάσιο νοσοκομείο, που είναι το αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, έκανε την παραπομπή της επιτόκου στην κλινική μας μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και στους δύο τοκετούς συμμετείχε ομάδα γιατρών, μαιών και νοσηλευτών του χειρουργείου και του μαιευτηρίου που είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα.

Θα πρέπει να τονίσω ότι όλο το ιατρικό, μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης έχουμε δουλέψει με υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούμε σωστά, όμως έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μέχρι τώρα μας έχουν στείλει έγκυες με συμπτώματα ενδεικτικά λοίμωξης με Covid-19 ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid-19, η Α’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», η Β’ Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αρεταίειον», το Μαιευτικό-Γυναικολογικό νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» και κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια».

Η κ. Καλανταρίδου υπογραμμίζει με έμφαση ότι το νοσοκομείο για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο του «χρειάζεται επειγόντως επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό. Θέλω να ελπίζω ότι η πολιτεία θα μας ακούσει και θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε στη δύσκολη αυτή στιγμή της χώρας μας με την ασφάλεια που απαιτείται».

Τα συγχαρητήρια από τις έγκυες που επισκέπτονται το Νοσοκομείο

«Αυτές τις ημέρες εξυπηρετούμε μόνο μαιευτικά περιστατικά. Τα γυναικολογικά ιατρεία της κλινικής μας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και εξυπηρετούμε μόνο επείγοντα περιστατικά.

Οι έγκυες όμως γυναίκες που παρακολουθούμε έρχονται κανονικά στο νοσοκομείο, γιατί υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που γίνονται μόνο σε καθορισμένα στάδια της κύησης. Επίσης, η Κλινική μας έχει την Εμβρυομητρική Μονάδα Θεραπείας Εμβρύου «Κύπρος Νικολαϊδης», η οποία είναι η μοναδική Μονάδα στην Ελλάδα που κάνει ενδομήτριες επεμβάσεις σε έμβρυα με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, που αλλιώς είναι καταδικασμένα να πεθάνουν. Έχουμε δημιουργήσεις ασφαλείς συνθήκες για τις γυναίκες αυτές και δεν νιώθουν κανένα φόβο να έρθουν. Αντιθέτως, αισθάνονται σιγουριά και μας δίνουν συγχαρητήρια που προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλες τις μανούλες, με φυσιολογική εγκυμοσύνη που θέλουν να γεννήσουν στην κλινική μας, με σοβαρά προβλήματα παθολογίας κύησης και με Covid-19».

Η κ. Καλανταρίδου είναικαθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.


Πηγή