Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πώς να ενισχύσετε την αυτονομία του παιδιού σας

Αν τα παιδιά αισθάνονται ανίσχυρα, τείνουν περισσότερο σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Όσο περισσότερος είναι ο έλεγχος πάνω στη ζωή τους, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να παλέψουν γι΄αυτόν.

Καλό είναι να ζητάτε τη γνώμη του παιδιού σας για τα θέματα που σας αφορούν και να το ρωτάτε τι νομίζει ότι θα μπορούσατε να κάνετε ώστε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι.

Συμφωνήστε μαζί σε κάποιους κανόνες του σπιτιού και ζητήστε το να βοηθήσει για να τεθούν κάποια όρια σε όλους σας.

Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα ειδικό «κουτί προβλημάτων» όπου θα γράφει τις ανησυχίες και τις σκέψεις για τις οποίες ίσως δυσκολεύεται να σας μιλήσει καταπρόσωπο, και υποσχεθείτε ότι θα κοιτάτε το κουτί μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Αν έχετε μεγάλο παιδί και η συμπεριφορά του χρειάζεται λογικές συνέπειες, ρωτήστε το τι συνέπειες νομίζει πώς θα πρέπει να έχει, έτσι ώστε να συμμετέχει στην πειθαρχία που του επιβάλλεται.

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

Οι ενήλικες δεν είναι καλοί στο να παραδέχονται τα λάθη τους , ειδικά στα παιδιά τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν.

«Αν έχετε κάνει ή πει κάτι που είναι λάθος , ζητήστε συγγνώμη από το παιδί σας και πείτε του ποιο ήταν το λάθος σας και τι θα κάνετε για να το διορθώσετε. Σε τελική ανάλυση , αυτό είναι που θέλετε να κάνει κι εκείνο, πώς θα μάθει αν δεν δει εσάς να το κάνετε;», αναφέρει η ψυχολόγος Sarah Ockwell Smith στο βιβλίο της «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν», εκδόσεις διόπτρα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γονείς πρέπει να δείξουν καλές δεξιότητες επικοινωνίας τόσο ως προς να μιλάει όσο και ως προς το να ακούει.

«Αν φωνάζετε ή θυμώνετε, το παιδί σας είναι λιγότερο να σας μιλήσει ήρεμα και το πιθανότερο είναι ότι θα σας αντιμιλήσει», προσθέτει η Sarah Ockwell Smith


Πηγή