Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025
Μπαπέ: Δεν έχω καταφέρει να κοιμηθώ μετά το 1-3 από τη Γιουνάιτεντ

Κορονοϊός: Πώς φέρνει υποτίμηση 9,2 δισ. ευρώ στο ποδόσφαιρο

Η… φούσκα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου αναμένεται να σκάσει λόγω του κορονοϊού.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ποδόσφαιρο θα είναι εντελώς διαφορετικό μετά τον ιό», έλεγε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Ο Ινφαντίνο, βέβαια, εννοούσε ότι το ποδόσφαιρο ως βιομηχανία θα έρθει πιο κοντά στον οπαδό πλέον, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα αλλάξει και με άλλο τρόπο: Με την οικονομική υποτίμηση του.

Αυτό υποστηρίζει μελέτη της γερμανικής ιστοσελίδας Transfermarkt, η οποία ειδικεύεται στο οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, που δείχνει ότι η υποτίμηση της εμπορικής αξίας του ποδοσφαίρου μπορεί να φτάσει -συνολικά- μέχρι και στα 9,2 δισ. ευρώ.

Η σημαντικότερη αλλαγή, φυσικά, του ποδοσφαίρου προ κορονοϊού και του ποδοσφαίρου μετά τον κορονοϊό, θα αφορά στην αξία των ποδοσφαιριστών, στο πόσο θα κοστίζουν, στα λεφτά που θα απαιτούνται για να πουληθούν, να αποκτηθούν, να υπογράψουν.

Η έρευνα του Transfermarkt λέει ότι η αξία των παικτών πέφτει κατά 20%, ενώ για όσους έχουν γεννηθεί από το 1998 κι έπειτα και θεωρούνται -λόγω ηλικίας- το μέλλον του αθλήματος, η μείωση της εμπορικής αξίας τους είναι της τάξης του 10%.

Αυτό που περιμένουν όλοι, όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις που έδωσαν 300 άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην έρευνα, είναι ότι θα επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η μεταγραφική περίοδος πλέον, αφού τα ποσά μπορούν μόνο να μειωθούν και όχι να αυξηθούν πλέον, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο οι ομάδες θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινηθούν μόνο με ρευστό.

«Η μεταγραφική περίοδος που έρχεται θα είναι όπως στο ΝΒΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα υπάρξουν δηλαδή πολλές ανταλλαγές παικτών, αφού δε θα είναι και τόσο εύκολο για τα κλαμπ να ξοδέψουν λεφτά. Θα προτιμήσουν να κάνουν ανταλλαγές», είπε πριν δύο εβδομάδες ο αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους, Φάμπιο Παράτιτσι, δίνοντας μια γεύση για το κλίμα που επικρατεί στα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ.

«Τα χρηματιστήρια έχουν καταρρεύσει, πολλοί σύλλογοι κινδυνεύουν με αφανισμό και τα μεταγραφικά σχέδια έχουν μπει στο ψυγείο, λόγω της αβεβαιότητας. Αυτή την στιγμή, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι τα ποσά για μεταγραφές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η συνολική υποτίμηση της εμπορικής αξίας είναι μια αντίδραση στην πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μεγαλύτερη, ανάλογα με το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», λέει από την πλευρά του ο ιδρυτής του Transfermarkt, Ματίας Ζίντελ.

Πηγή: gazzetta.gr


Πηγή