Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Σύνδρομο Down: Καλύτερη διαχείριση χάρη σε φάρμακα ενάντια στον καρκίνο

Σύνδρομο Down: Καλύτερη διαχείριση χάρη σε φάρμακα ενάντια στον καρκίνο

Μια κλάση φαρμάκων που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Συνδρόμου Down και άλλων αντίστοιχων συνδρόμων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση eLife και βασίστηκε σε δοκιμές σε πειραματόζωα.

Αν και τα πειράματα βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα πρώτα αποτελέσματα ανοίγουν το δρόμο για μια πρωτότυπη προσέγγιση στη μελέτη και την αντιμετώπιση των διανοητικών διαταραχών.

Οι έρευνες εστίασαν στη έκφραση της πρωτεΐνης DSCAM (μόριο κυτταρικής συνάφειας του Συνδρόμου Down). Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, τα εγκεφαλικά κύτταρα βασίζονται στην επαρκή παραγωγή της DSCAM ώστε να μπορέσουν να ενωθούν με τους υπόλοιπους εγκεφαλικούς νευρώνες. Ωστόσο, κάποια στιγμή η παραγωγή της DSCAM σταματά ώστε οι νευρώνες να μην επεκταθούν υπερβολικά. Διαταραχές όπως το Σύνδρομο Down και το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ Χρωμοσώματος (Fragile X Syndrome) θεωρείται πως εκδηλώνονται λόγω της υπέρμετρης παραγωγής DSCAM, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, χορηγήθηκαν φάρμακα για τη λευχαιμία σε πρότυπους οργανισμούς (μύγες των φρούτων) γενετικά τροποποιημένους ώστε να παράγουν μεγάλες ποσότητες της DSCAM αλλά και μιας άλλης πρωτεΐνης, της Abl (κινάση τυροσίνη). Ελέγχοντας τα σχετικά επίπεδα της Abl μετά τη χορήγηση των φαρμάκων, οι ερευνητές μπορούσαν να υπολογίσουν επίσης το μήκος των νευρώνων. Τα φάρμακα πράγματι αποδείχθηκε ότι μπορούν να ελέγξουν τη διαδικασία ανάπτυξης των νευρώνων στους πρότυπους οργανισμούς με προδιάθεση εκδήλωσης διανοητικών διαταραχών.

Θα πρέπει, ωστόσο, να πραγματοποιηθούν περαιτέρω δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές και εξίσου αποτελεσματικό να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση και σε ανθρώπους.

 

 

Πηγή: onmed.gr