Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Περπατάει το παιδί σας στις μύτες των ποδιών του; Δείτε πότε να ανησυχήσετε!

Περπατάει το παιδί σας στις μύτες των ποδιών του; Δείτε πότε να ανησυχήσετε!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί κάποια παιδιά περπατάνε στις μύτες των ποδιών τους; Μήπως το παιδάκι σας περπατά στις μύτες χαριτωμένα, όπως οι μπαλαρίνες;

Δυσκολεύεται να ισορροπήσει καλά και συχνά πέφτει; Περπατά κανονικά μόνο όταν του το ζητήσετε αλλά όταν ξεχαστεί ξανά περπατά στις μύτες όπως συνηθίζει; Τότε σίγουρα το παρακάτω άρθρο θα σας βοηθήσει να λύσετε όλες σας τις απορίες.

Ιδιοπαθής βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι όταν ένα παιδί αδυνατεί να πατήσει τη φτέρνα του στο έδαφος. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις μικρές ηλικίες όπου το παιδί κρατά στον αέρα τη φτέρνα του και δεν αφήνει το πέλμα του να πατήσει ολόκληρο στο έδαφος.

Τι πρέπει οι γονείς να κάνουν; Πρόκειται για κάτι σοβαρό;

Η ιδιοπαθής βάδιση στις μύτες των ποδιών ή οι ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες, όπως λέγονται, είναι μία κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας. Συχνά, μετά τα πρώτα αυτόνομα βήματα του παιδιού, οι γονείς παρατηρούν ότι περπατά στις μύτες των ποδιών και όχι με ολόκληρο το πέλμα. Αν και η βάδιση στις μύτες δεν συνδέεται πάντα με νευρολογικές, ορθοπεδικές ή ψυχιατρικές διαταραχές, ωστόσο, εάν το πρότυπο αυτό επιμένει, είναι καλό οι γονείς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πόσο διαρκεί; Θα το σταματήσει κάποια στιγμή από μόνο του;

Το παιδί μπορεί να βαδίζει στις μύτες των ποδιών μέχρι την προ-εφηβεία ή και ακόμη την εφηβεία αν δεν επέμβουν οι γονείς.

Τι συμβαίνει  στα πόδια και τα δάχτυλα όταν ένα παιδί περπατά μακροχρόνια στις «μύτες»;

Το παιδί μπορεί φαινομενικά να βαδίσει με τις φτέρνες να ακουμπάνε στο έδαφος, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθεί στο πέλμα του κάποια μυοσκελετική αλλοίωση. Η μακροχρόνια βάδιση στις μύτες των ποδιών δείχνει να ευνοεί τη δημιουργία βλαισοπλατυποδίας, βλαισού μεγάλου δάκτυλου ή στροφή της κνήμης προς τα έξω.

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα παιδί όταν περπατά στις μύτες των ποδιών του;

Τα παιδιά που περπατάνε στις μύτες των ποδιών τους:

  • Κουράζονται εύκολα μετά από λίγη ώρα περπάτημα ή στις δραστηριότητες τους.
  • Συχνά νιώθουν πόνο σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος τους, όπως γόνατα, ποδοκνημικές ή ακόμη και στην πλάτη.

Πώς μπορεί ένας γονιός να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;

Η διαδικασία θεραπείας στους ιδιοπαθείς δακτυλοβάμονες είναι κυρίως συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Φυσικοθεραπεία με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών (μέθοδος bobath, βάδιση με μερική στήριξη βάρους/lite gait training) από παιδιατρικό φυσιοθεραπευτή, ώστε μέσω του παιχνιδιού το παιδί να εμπεδώσει το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης και να βελτιωθεί λειτουργικά, αφού η βάδισή του θα είναι αποτελεσματική και λιγότερο κοπιώδης.
  • Συμβουλευτική γονέων από παιδιατρικό φυσιοθεραπευτή, ώστε οι γονείς μέσα από την εκτέλεση βασικών ασκήσεων στο σπίτι, να εμπλακούν στη θεραπεία για μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση και επιτυχία των προσδοκιών τους.
  • Νάρθηκες στην περίπτωση όπου η παρέμβαση δεν είναι έγκαιρη και η κλινική εικόνα του παιδιού δυσχεραίνει.

* Όσοι γονείς έχετε παιδάκια που περπατούν στις μύτες των ποδιών τους μην το αμελήσετε θεωρώντας το χαριτωμένο. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρό ώστε να σας συμβουλέψει κατάλληλα και να αποφύγετε διαδικασίες που ίσως δυσχεράνουν το παιδί σας.

Πηγή: mothersblog.gr