Αυτή η συνταγή θα κάνει τα ντόνατ μια καθημερινότητα στο σπίτι του καθενός που λατρεύει την αφράτη ζύμη συνδυασμένη με σοκολάτα ή οποιοδήποτε άλλο γλάσο επιθυμεί.
Όπως διαβάζουμε σήμερα στις ΗΠΑ, είναι Εθνική Ημέρα Ντόνατ και κάπως έτσι σκεφτήκαμε να ψάξουμε για μια ωραία συνταγή. Το αφράτο γλυκό προσφερόταν κατά την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης το 1938 προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των Αμερικανών που βίωναν έντονη οικονομική κρίση. Σε αμερικανικές πόλεις όπως το Σικάγο, η ημέρα Ντόνατ είναι συχνά αφορμή για τη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό.
Η συνταγή
ντόνατ με μόλις δύο υλικά
Κάπως έτσι
πέσαμε πάνω σε μια πανεύκολη και
δελεαστική συνταγή. Τα ντόνατ αυτά
μοιάζουν αρκετά στην όψη με τους δικούς
μας λουκουμάδες. Περιλαμβάνουν όμως
στη ζύμη τους, μόλις δύο υλικά. Γίνονται
πανεύκολα, αφού δεν χρειάζεται να
ξεκουράσετε τη ζύμη ή να την ανοίξετε
σε φύλλο.
Το πιο ενδιαφέρον στη συνταγή αυτή είναι πως πέραν του αλευριού, το δεύτερο μυστικό υλικό είναι το κλασικό και αγαπημένο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι. Άλλωστε το γιαούρτι κάνει θαύματα, τόσο σε ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Πρόσφατα, ανακαλύψαμε την ωραία μαρινάδα για κρέας με βάση το γιαούρτι.
Υλικά
- 140 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 190 γρ στραγγιστό γιαούρτι
- Για το σερβίρισμα: Πραλίνα σοκολάτας ή
- Γλάσο αποτελούμενο από 250 γρ ζάχαρη άχνη
- 75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3-4 κουταλιές γάλα
- 1 βανίλια
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το αλεύρι καλά να πάρουμε έναν ομοιόμορφο χυλό. Μην σας απασχολεί που η ζύμη θα κολλάει.
- Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη ζύμη, με μια στρογγυλή μύτη.
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα να κάψει καλά. Πιέζουμε ελαφρά την σακούλα πάνω από το λάδι και κόβουμε με ένα ψαλίδι κουζίνας μικρά μπαλάκια 2-3 εκατοστών.
- Ψήνουμε ώσπου να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα
- Σε περίπτωση που ετοιμάσετε το γλάσο, αναμείξτε τη ζάχαρη με το βούτυρο και προσθέστε το γάλα και τη βανίλια. Περιχύστε τα ντόνατ
Πηγή