Η αμνιοπαρακέντηση ή αμνιοκέντηση προτείνεται όταν η στατιστική πιθανότητα για το σύνδρομο Down που προκύπτει από το υπερηχογράφημα Β΄τριμήνου είναι αυξημένη ή όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Συνήθως γίνεται όταν οι μέλλουσες μητέρες είναι πάνω από 35 ετών ή όταν έχουν ήδη ένα παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Τι δείχνει η αμνιοπαρακέντηση
Μέχρι και πριν αρκετά χρόνια, ήταν πολύ δύσκολο να διαγνωσθούν την περίοδο της εγκυμοσύνης, ανωμαλίες του εμβρύου που οφείλονται σε αλλοιώσεις των χρωμοσωμάτων, όπως είναι για παράδειγμα το Σύνδρομο Down. Πλέον κάτι τέτοιο είναι εφικτό χάρη στην προγεννητική δοκιμασία της αμνιοπαρακέντησης.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξέταση δίνει πληροφορίες και για την καρδιά του εμβρύου, τα νεφρά και τον σκελετό του.
Πώς γίνεται η αμνιοπαρακέντηση
Κατά την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης αφαιρείται από το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο μία μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού με τη βοήθεια μίας λεπτής βελόνας που εισάγεται στη μήτρα μέσω της κοιλιάς.
Η εξέταση διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και γίνεται υπό την καθοδήγηση του υπερήχου. Στα κύτταρα που υπάρχουν στην μικρή αυτή ποσότητα του αμνιακού υγρού που συλλέγεται, γίνεται η χρωμοσωμική ανάλυση.
Σε ποια εβδομάδα κύησης γίνεται;
Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως από την 16η εβδομάδα κύησης μέχρι και την 20η.
Πονάει η διαδικασία της εξέτασης;
Η μόνη ενόχληση τη στιγμή που αισθανθεί η μέλλουσα μαμά, είναι όταν εισάγεται η βελόνα. Η διαδικασία της εξέτασης δεν πονάει, ωστόσο μετά το τέλος της, η έγκυος χρειάζεται ξεκούραση για λίγη ώρα.
Θεωρείται επικίνδυνη η αμνιοπαρακέντηση για την πορεία της εγκυμοσύνης;
Ο κίνδυνος η συγκεκριμένη εξέταση να προκαλέσει αποβολή είναι λιγότερο από 1%, ωστόσο υπάρχει.
Πηγή