Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Αλτσχάιμερ: Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου & οι στρατηγικές πρόληψης της νόσου

Τους κύριους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ εντόπισαν ερευνητές από την Κίνα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η απουσία πνευματικής άσκησης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η εστίαση σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στη χάραξη στρατηγικών για την πρόληψη της νόσου, λένε οι ερευνητές.

Το Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που ευθύνεται για το 60-70% των περιπτώσεων άνοιας στους ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 30-35 εκατομμύρια έχουν Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανασκόπηση 400 ερευνών, αναζητώντας τρόπους πρόληψης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Jin-Tai Yu από το Fudan University στη Σαγκάη και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε 19 στρατηγικές πρόληψης της νόσου. Τα δύο τρίτα από αυτές στοχεύουν παράγοντες που προκαλούν βλάβες στα αγγεία, όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές είπαν ότι 10 από τις στρατηγικές υποστηρίζονται από ισχυρά επιστημονικά δεδομένα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μόρφωση στα πρώτα στάδια της ζωής, η συμμετοχή σε δραστηριότητες απαιτητικές για το μυαλό, η αποφυγή του διαβήτη, του στρες, της κατάθλιψης, των τραυματισμών στο κεφάλι και της υπέρτασης στη μέση ηλικία.

Οι άλλες εννέα στρατηγικές υποστηρίζονται από λιγότερα επιστημονικά στοιχεία και περιλαμβάνουν την τακτική άσκηση, τον ποιοτικό ύπνο, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, την αποφυγή του καπνίσματος και την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C.

Η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες Αλτσχάιμερ, χωρίς να διασφαλίζει ότι θα τις αποτρέψουν εντελώς.

Τα ευρήματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.

Διαβάστε επίσης:

Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που βελτιώνει τη μνήμη

Δυσκολίες όρασης & ακοής: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Περιττά κιλά στη μέση ηλικία: Πόσο κινδυνεύετε από άνοια (έρευνα)


Πηγή