Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Κορονοϊός: Τι μαρτυρά η φωνή για την πιθανότητα νόσησης

Η φωνή μπορεί να μαρτυρήσει τυχόν προβλήματα υγείας, ανάμεσα στα οποία και η COVID-19, η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Ερευνητές από το Εργαστήριο Lincoln του Τεχνολογικού Ινστιτούτου ΜΙΤ εντόπισαν αλλοιώσεις στη φωνή ασυμπτωματικών ασθενών με κορονοϊό, που οφείλονται στις διαταραχές που προκαλεί ο ιός στην κίνηση των μυών κατά μήκος του αναπνευστικού, λαρυγγικού και αρθρικού συστήματος.

Ο Thomas Quatieri, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας Human Health and Performance Systems Group, και οι συνεργάτες του, μελετούν τα τελευταία δέκα χρόνια φωνητικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με νευρολογικές διαταραχές, όπως η Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση (ή ευρύτερα γνωστή ως νόσος του κινητικού νευρώνα) και η νόσος Πάρκινσον, στις οποίες σημάδια στον λόγο μαρτυρούν εγκεφαλική δυσλειτουργία στην εκτέλεση εντολών. Με αφορμή τα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, διερεύνησαν αν μπορεί να υπάρξει αντιστοιχία με τις άλλες παθήσεις.

Η δύσπνοια και η φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα επηρεάζουν την ένταση του αέρα κατά την ομιλία του ασθενούς. Μέχρι την εκφορά του λόγου, ο αέρας έχει έρθει σε επαφή με πολλούς ακόμα δυνητικά μολυσμένους μύες, οι οποίοι ευθύνονται για τη δύναμη, την ένταση, τη σταθερότητα και τον συντονισμό της φωνής.

Οι ερευνητικές παρακολούθησαν βίντεο με ομιλίες και συνεντεύξεις διασήμων που είχαν προσβληθεί και νοσήσει από τον νέο κορονοϊό, για να συγκρίνουν τους φωνητικούς βιοδείκτες πριν και μετά τη νόσηση.

Στοχεύοντας τον υπολογισμό της κίνησης στο αναπνευστικό, μελέτησαν τις κινήσεις του λάρυγγα βάσει της σταθερότητας της φωνής και τις κινήσεις των αρθρωτών – όπως η γλώσσα, τα χείλη, η γνάθος. Χαλαρότερες κινήσεις αυτών των μυών, θα υποδείκνυαν λοίμωξη από τον ιό, σύμφωνα με την υπόθεση.

Πράγματι, παρακολουθώντας τις αυξομειώσεις ανά 10 μιλιδευτερόλεπτα στην ομιλία των επώνυμων ατόμων, οι ερευνητές, μετατρέποντας τις μεταβολές σε τιμές που προσάρμοσαν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο φάσμα, διαπίστωσαν πως η κινητικότητα είχε περιοριστεί την περίοδο που έφεραν τον κορονοϊό.

Κατά τους ερευνητές, τα πρόσφατα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι βιοδείκτες που προέρχονται από τον συντονισμό των φωνητικών συστημάτων μπορούν να υποδείξουν την παρουσία του νέου κορονοϊού. Διευκρινίζουν πάντως, ότι είναι νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών;

Κορονοϊός: Πιθανότερη η μόλυνση εντός της οικογένειας

Βιταμίνη D: Πόσο επιζήμια είναι η έλλειψη σε ασθενείς με κορονοϊό


Πηγή