Ίσως σας έχει τύχει να περπατάτε αμέριμνοι στην εξοχή και να ακουμπήσετε κατά λάθος ένα φαινομενικά ακίνδυνο, πράσινο, ποώδες φυτό.
Εάν μετά την επαφή με το φυτό εμφανίστηκαν στο δέρμα σας κοκκινίλες και νιώθατε στο σημείο έντονο τσούξιμο και φαγούρα, πιθανότατα επρόκειτο για τσουκνίδα.
Αν και δεν έχουν αναγνωριστεί όλα τα συστατικά που υπάρχουν στο δηλητήριο του φυτού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ενοχλήσεις που προκύπτουν μετά την επαφή του δέρματος με την τσουκνίδα οφείλονται στην απελευθέρωση ισταμίνης, ακετυλοχολίνης και σεροτονίνης από το φυτό στο σώμα μας.
Σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή Χημείας Andy Brunning, ορισμένα είδη τσουκνίδας καλύπτονται από αδενώδεις τρίχες που στην άκρη τους έχουν λεπτές βελόνες. Όταν το δέρμα τρίβεται με το φυτό, οι λεπτές αυτές βελόνες σπάνε και απελευθερώνουν στο θύλακα της τρίχας ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθένα από αυτά τα συστατικά ξεχωριστά δεν είναι αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες, όμως ο συνδυασμός τους πολλαπλασιάζει την επίδρασή τους στον οργανισμό.Παλαιότερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το μυρμηκικό οξύ της τσουκνίδας ήταν υπεύθυνο για το τσούξιμο που προκαλεί το φυτό, όμως αποδείχθηκε τελικά ότι η συγκέντρωση του οξέος είναι πολύ μικρή και πως άλλες ουσίες (ισταμίνη, ακετυλοχολίνη και σεροτονίνη) ευθύνονται για τις ενοχλήσεις. Αν και η σεροτονίνη θεωρείται ευεργετική για τη διάθεση, δρα ως ερεθιστικός παράγοντας όταν απελευθερώνεται στο δέρμα από την τσουκνίδα, προκαλώντας πόνο. Ο νευροδιαβιβαστής ακετυλοχολίνη έχει παρόμοια δράση, ενώ η ισταμίνη προκαλεί φλεγμονή και πόνο.
Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσουκνίδα
Αντιισταμινικά ή κρέμες με κορτικοστεροειδή: Εξουδετερώνουν την επίδραση της ισταμίνης ώστε να καταπραΰνουν τη φλεγμονή και τον πόνο. Θεωρούνται η πλέον αποτελεσματική και η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση ενάντια στο τσίμπημα της τσουκνίδας.
Καλαμίνα: Η λοσιόν με καλαμίνα –μείγμα ψευδαργύρου και οξειδίου του σιδήρου– θεωρείται πως βοηθά να αντιμετωπιστεί η φαγούρα. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα της καλαμίνας ενάντια στο τσίμπημα της τσουκνίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα ούρα μπορούν να εξουδετερώσουν την επίδραση της τσουκνίδας, όμως το «γιατροσόφι» δεν έχει αποδειχθεί να φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως και στην περίπτωση τσιμπήματος από τσούχτρα, τα ούρα μπορεί να επιδεινώσουν τις ενοχλήσεις επειδή μπορεί να είναι είτε πολύ όξινα είτε πολύ αλκαλικά, ανάλογα με τη διατροφή. Ομοίως, τα φύλλα μολόχας που τρίβονται επάνω στο σημείο επαφής με την τσουκνίδα δεν έχει αποδειχθεί να παρέχουν επαρκή ανακούφιση.
Πηγή: onmed.gr