Η αλήθεια είναι πως μέχρι και πριν λίγα χρόνια, στο μυαλό των πολλών η Κυλλήνη ήταν ως το πέρασμα για την Ζάκυνθο. Ήταν γνωστή ως το λιμάνι, αφετηρία για το ταξίδι προς τη Ζάκυνθο ή τον περίπλου του Ιονίου. Αλλά η Κυλλήνη και η γύρω από αυτήν περιοχή δεν είναι μόνο ένα πέρασμα. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερά ιδανικό προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες.
Άλλωστε, διαθέτει τις δικές της ξεχωριστές ομορφιές, ενώ σε όλη την περιοχή υπάρχουν σημεία που την κάνουν ξεχωριστή. Οι παραλίες είναι όμορφες και καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ η ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή της περιοχής είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τον ταξιδιώτη για να την επισκεφτεί ξανά.
Η Κυλλήνη είναι λιμάνι της Ηλείας. Σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά της, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα και στα οποία έχουν βρεθεί εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων. Πολύ κοντά της βρισκόταν, στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, η Γλαρέντζα, επίνειο της Ανδραβίδας, πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Από την ακμή και την άνθισή της, πέρασε το 1428 στον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ο οποίος την ισοπέδωσε. Έτσι ξεκίνησε από την αρχή, ως ένας μικρός οικισμός που μετά την απελευθέρωση εποικίστηκε από Επτανήσιους κι αργότερα από Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το κάστρο Χλεμούτσι, που, χτισμένο στην κορυφή λόφου «επιβλέπει» την πεδιάδα της Ηλείας. Ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α’ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας. Το όνομά του ήταν Clermont και στα ελληνικά επικράτησε η παραφθορά Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας και εξαιρετικό δείγμα φρουριακής αρχιτεκτονικής της εποχής της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.
Πηγή