Δεν αυξάνει τον κίνδυνο ένα μωρό να εμφανίσει αυτισμό αργότερα στη ζωή του ο εμβολιασμός της μητέρας του κατά την εγκυμοσύνη κατά της γρίπης Η1Ν1 («των χοίρων»), όπως επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα. Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ασφαλής ο αντιγριπικός εμβολιασμός των εγκύων.
Μολονότι ορισμένες μελέτες είχαν ήδη δώσει ενδείξεις πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος χρόνου οι πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο. Μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα είχε βρει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για αυτισμό, αν η μητέρα εμβολιαστεί κατά της γρίπης Η1Ν1 στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Όμως, η νέα έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- καθησυχάζει ότι οι έγκυες δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Γιόνας Λούντβιγκσον του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 40.000 μωρών που είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο όσο ήσαν στη μήτρα (περίπου τα 14.000 κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), καθώς επίσης – για λόγους σύγκρισης- 29.300 μωρών, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από επτά χρόνια κατά μέσο όρο, τα ποσοστά αυτισμού ήταν ουσιαστικά ίδια (περίπου 1%) στις δύο ομάδες παιδιών, δηλαδή όσων οι έγκυες μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης και εκείνων που δεν είχαν. Δεν παρατηρήθηκε επίσης κάποια άξια λόγου διαφορά, αν το εμβόλιο είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.
Πηγή