Υλικά για 6-8 άτομα
Για την πανακότα
– Μισό λίτρο γάλα
– Μισό κιλό κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
– 4 φύλλα ζελατίνης
– 150 γραμμάρια ζάχαρη
– Μία βανίλια κάψουλα
– 100 γραμμάρια λικέρ amaretto
Για την καραμέλα
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 κουτάλι της σούπας χυμό λεμονιού
– 1/2 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
Για την πανακότα
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα φύλλα ζελατίνας και τοποθετούμε στη φωτιά ανακατεύοντας σταδιακά μέχρι να βράσουν. Αποσύρουμε, μεταφέρουμε το μείγμα περιεχόμενο σε άλλο σκεύος και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας.
- Ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα γάλακτος να κρυώσει. Τοποθετούμε το σκεύος της κρέμας γάλακτος μέσα σε άλλο με παγάκια για να παγώσει γρηγορότερα και να αποκτήσει το γλυκό καλύτερη υφή. Βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Για την καραμέλα
- Φτιάχνουμε την καραμέλα, βάζοντας τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού να βράσουν σε κατσαρόλα μέχρι να γίνει το χρώμα πυρρόξανθο. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα, την ρίχνουμε πάνω από την πανακότα που έχει κρυώσει.