Έχουμε μιλήσει τόσες φορές για τις πανάδες που έχουμε χάσει τον λογαριασμό. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σχεδόν όλες και το βλέπουμε εντονότερα μετά το καλοκαίρι και τις ατελείωτες ώρες στον ήλιο. Παρ’ όλο λοιπόν που έχουμε δώσει απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα το κάνουμε για ακόμα μια φορά γιατί είναι ένα πρόβλημα επίμονο, ενοχλητικό και ξεκάθαρα σε απασχολεί! Τι συμβαίνει λοιπόν με τις πανάδες;
Οι πανάδες, ή αλλιώς μέλασμα αν θες να χρησιμοποιήσουμε τον fancy, ιατρικό όρο, εμφανίζεται συνήθως στο άνω χείλος (το μουστάκι), τα ζυγωματικά, το σαγόνι και το μέτωπο. Πρόκειται για γκρίζες ή καφέ κηλίδες με ακανόνιστο σχήμα και ασαφή όρια. Αυτό σημαίνει πως μοιάζουν περισσότερο με σημάδια παρά με φακίδες για παράδειγμα. Αυτά τα σημάδια, το μέλασμα aka πανάδες, εμφανίζονται εντονότερα -όπως θα έχεις καταλάβει- το καλοκαίρι και οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία (duh!) αλλά και στις ορμόνες σου (σοκ!).
Ωστόσο, το τι ακριβώς προκαλεί τις πανάδες παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη καθώς στην εξίσωση μπαίνουν και παράγοντες όπως τα αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η κληρονομικότητα, ακόμα και τα προϊόντα περιποίησης! Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) εμφανίζουν μέλασμα και η μηχανική του σε όλους είναι ίδια παρ᾽όλο που τα αίτια μπορεί να διαφέρουν: Κάποια σημεία του προσώπου υπερ-παράγουν μελανίνη και έτσι δημιουργούνται σημάδια.
Δεν υπάρχει όμως ένα είδος μελάσματος αλλά αρκετά. Το κάθε ένα μπορεί να διαγνωστεί από τον δερματολόγο σου ο οποίος θα σου προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Ναι, ασφαλώς και υπάρχουν κρέμες και οροί στο εμπόριο που θα σε βοηθήσουν. Έχουν πραγματικά αποτελέσματα αλλά… Σε βάθος χρόνου. Αν επιλέξεις την οδό των προϊόντων και όχι της θεραπείας του δερματολόγου, θα πρέπει να οπλιστείς με αρκετή υπομονή. Οι πανάδες φεύγουν πολύ, πολύ δύσκολα. Τι θα κάνει όμως ο γιατρος στο δέρμα σου;
Πρώτα θα κάνει διάγνωση και στη συνέχεια, αν η περίπτωση σου είναι βαριά θα σου συνταγογραφήσει κρέμες που περιέχουν παραπάνω από 2% υδροκινόνη ή κρέμες που συνδυάζουν την υδροκινόνη με άλλα συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, τα κορτικοστεροειδή ή η τρετινοίνη. Έπειτα, θα σου προτείνει είτε θεραπεία lazer είτε δερμοαπόξεση είτε χημικά peeling. Πρόσεχε όμως! Μην παίξεις με το δέρμα σου και μην αναζητήσεις κρέμες με υδροκινόνη χωρίς να σε παρακολουθεί δερματολόγος! Η λάθος ή η συνεχόμενη χρήση υδροκινόνης π μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος και η ιατρική παρακολούθηση κατά τη χρήση της επιβάλλεται!
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις πανάδες; ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ, ΠΟΛΥ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ και αν γίνεται να αποφεύγεις τον ήλιο. Είναι το ένα πράγμα που λέμε και ξαναλέμε και μάλλον δεν μας ακούς για να εξακολουθείς να έχεις αυτό το πρόβλημα. Από τώρα και στο εξής άρα, το αντηλιακό πρέπει να σου γίνει καθημερινή συνήθεια. Ναι και τον χειμώνα.
Διάβασε ακόμα: Easy beauty! Με τις κάρτες που ετοιμάσαμε θα μάθεις ποιο είδος κονσίλερ ταιριάζει στις ανάγκες σου
Πηγή