Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως την απόσυρση των δυνάμεων της Αρμενίας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέατρο αιματηρών ένοπλων συγκρούσεων εδώ και τέσσερις ημέρες.
«Έχουμε έναν μοναδικό όρο, την πλήρη, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας από το έδαφός μας. Εάν η κυβέρνηση της Αρμενίας αποδεχθεί αυτόν τον όρο, οι μάχες θα σταματήσουν, το αίμα θα σταματήσει να κυλάει», είπε ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ, αφού επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες στο νοσοκομείο.
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητά μας, το κάνουμε και θα το κάνουμε», συμπλήρωσε, σύμφωνα με τα πλάνα που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.
Επιπλέον, ο Αζέρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στήριξή του.
Ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και διαβεβαίωσε πως η Τουρκία θα σταθεί «με όλα τα μέσα και την καρδιά της» στο πλευρό του Μπακού.
Ο Αλίεφ επισήμανε πως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Τουρκία έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους, συμπλήρωσε, όμως, ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται εξωτερική βοήθεια.
Το Μπακού παραχώρησε τον έλεγχο των εναέριων επιχειρήσεών του στην Τουρκία, υποστηρίζει η Αρμενία
Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Αρτσρούν Χοβχανισιάν υποστήριξε σήμερα ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει παραχωρήσει τον εναέριο έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεών του εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Χοβχανισιάν, οι πτήσεις των τουρκικών και αζέρικων πολεμικών αεροσκαφών σήμερα «ελέγχονταν από την τουρκική αεροπορική διοίκηση Ε7-Τ» που εδρεύει κοντά στις τουρκικές πόλεις Ερζερούμ και Καρς.
Οι Ρώσοι δεν συμμερίζονται τις δηλώσεις της Τουρκίας για υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε για μια ακόμη φορά τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του με τις δηλώσεις ης Άγκυρας περί ολόπλευρης υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, διευκρίνισε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην γραμμή της διένεξης όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα, ποια στοιχεία έχει το Κρεμλίνο για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογράμμισε ότι (οι Ρώσοι στρατιωτικοί) αναλύουν λεπτομερώς όλες τις πληροφορίες και καταγράφουν λεπτομερώς όλες τις δηλώσεις που κάνουν οι παγκόσμιοι ηγέτες, δηλώσεις που έγιναν «σε επίπεδο κορυφής, σε ανώτατο επίπεδο από διάφορες χώρες του κόσμου».
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις της Τουρκίας περί πολιτικής υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Αναμφισβήτητα, παρόμοιες δηλώσεις δεν τις υποστηρίζουμε, δεν συμφωνούμε με αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και θύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες «δεν πρέπει να ρίχνουν λάδι στην φωτιά».
«Καλούμε όλες τις περιφερειακές χώρες σε αυτοσυγκράτηση και ιδιαίτερα καλούμε τις χώρες που εμπλέκονται στην διένεξη να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να παράσχει στο Αζερμπαϊτζάν οποιαδήποτε βοήθεια σε σχέση με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί το Αζερμπαϊτζάν, είμαστε έτοιμοι (να την παράσχουμε). Είχαμε πει ότι μαζί με το Αζερμπαϊτζάν θα είμαστε και στο τραπέζι των συνομιλιών και στο πεδίο της μάχης. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Μπορέλ – Τσαβούσογλου συζήτησαν για Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ανατολική Μεσόγειο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, συζήτησαν «για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το πόσο σημαντική είναι η αποκλιμάκωση, καθώς και τρέχοντα ζητήματα της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας και ειδικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγή