Η αιμορραγία από τη μύτη αφορά σε μικρά ή και σε πολύ μεγαλύτερα αγγεία της μύτης και είναι κάτι που, όταν συμβαίνει, προκαλεί φόβο, ιδιαίτερα σε παιδιά.
Ωστόσο είναι κάτι που γίνεται συχνά και σπάνια είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε, η ρινορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και εύκολα.
Η ρινορραγία εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 10 ετών και, όσο περνούν τα χρόνια, ελαττώνεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίμα τρέχει από το ένα ρουθούνι ή, πιο σπάνια, τρέχει και από τα δύο.
Η εισπνοή ξηρού αέρα (δηλαδή αέρα με ελάχιστη υγρασία) ερεθίζει και αφυδατώνει τους ρινικούς βλεννογόνους των παιδιών. Αλλά και το «σκάλισμα» της μύτης -συνήθεια ιδιαίτερα προσφιλής στα παιδιά- μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.
«Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ξένα σώματα, που ενίοτε εισχωρούν στα ρουθούνια των παιδιών, τους τραυματισμούς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, την ατρησία της ρινικής χοάνης, τις συχνές φλεγμονές από τα κρεατάκια, αλλά και πιο σπάνιες καταστάσεις, όπως είναι η κυστική ίνωση», υπογραμμίζει η δρ Ανατολή Παταρίδου, MD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ.
Ρινορραγία στα παιδιά – Αίτια
Όσον αφορά στη ρινορραγία, συχνή αιτία είναι τα κρυολογήματα, η ξηρότητα λόγω έκθεσης σε χώρους με κλιματισμό, η ελλιπής ενυδάτωση, η αλλεργική ρινίτιδα, οι πολύποδες. Επιπλέον μπορεί να σχετίζεται με την υπέρταση -όταν δεν ρυθμίζεται αποτελεσματικά- με διαταραχές στην πήξη του αίματος λόγω αντιπηκτικής αγωγής, με διάφορες αιματολογικές παθήσεις, με κληρονομικές παθήσεις, όπως η Rendu Osler, με καλοήθεις και με κακοήθεις όγκους της μύτης και του ρινοφάρυγγα, αλλά και με φλεγμονές, όπως η ιγμορίτιδα και με την εργασία σε ανθυγιεινούς χώρους.
Οι πρόσθιες ρινορραγίες ξεκινούν με ροή αίματος από το ένα συνήθως ή και από τα δύο ρουθούνια, όταν κάποιος κάθεται ή στέκεται όρθιος.
Οι οπίσθιες ρινορραγίες μπορεί να ξεκινήσουν από ένα ψηλό και βαθύ τμήμα της μύτης και να ρέουν πίσω στον λαιμό, ακόμη κι όταν ο ασθενής κάθεται ή στέκεται όρθιος.
Όσον αφορά στις οπίσθιες ρινορραγίες και εδώ τα κρυώματα είναι ένα συχνό αίτιο. Επίσης η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα και, βέβαια, όγκοι στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
Ρινορραγία στα παιδιά – Αντιμετώπιση
Όταν ο ωτορινολαρυγγολόγος εντοπίσει κάποιο μικρό αγγείο στη μύτη, μπορεί να γίνει καυτηριασμός τη στιγμή της ενδοσκόπησης στο ιατρείο. Αλλά, αν πρόκειται για πολύ μεγάλη αιμορραγία, τότε επιβάλλεται ο ασθενής να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με γενική νάρκωση και κατά προτίμηση ενδοσκοπικά, ώστε ο χειρουργός να καυτηριάσει, αν είναι εφικτό, το αγγείο ή να βάλει αιμοστατικά clips, ώστε να αποφευχθεί ο ισχυρός πωματισμός της μύτης, ο οποίος είναι αρκετά επίπονος.
Ρινορραγία στα παιδιά – Πώς θα δώσετε τις πρώτες βοήθειες
Ακολουθούν βασικές και εύκολα εφαρμόσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της ρινορραγίας:
- Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, αν υπάρχει η δυνατότητα
- Δυνατό φύσημα της μύτης για να φύγει το πήγμα
- Άμεση τοποθέτηση τεμαχίου βαμβακιού ποτισμένου με οξυζενέ (νωπό, όχι να στάζει)
- Εφαρμογή σταθερής πίεσης με τον αντίχειρα στο πτερύγιο της μύτης, στο μαλακό μέρος ακριβώς κάτω από το κόκαλο
- Σε όλους τους χειρισμούς το κεφάλι του ασθενούς πρέπει να είναι γερμένο προς τα εμπρός (και όχι προς τα πίσω, κάτι που προκαλεί πήξιμο από τη ροή του αίματος προς τον λαιμό)
- Πάνω απ’ όλα ηρεμία και αυτοπεποίθηση
Πηγή